DISTRIBUIȚI
Ziarul Puterea

Personalul ONU din Geneva va fi în grevă vineri, după ce au votat în favoarea acestei acţiuni 89,4%, pentru a protesta faţă de reducerile salariale, a anunţat joi un responsabil sindical, citat de AFP, potrivit agerpres.

Un total de 1.163 de persoane au participat la consultare, iar 1.040 au votat în favoarea acestei greve, care are loc după o primă oprire a lucrului pentru două ore, organizată pe 26 februarie, a indicat pentru AFP Ian Richards, responsabil al consiliului de coordonare a sindicatelor şi asociaţiilor personalului ONU din Geneva.


Citește și : SUA impun sanţiuni pentru 19 ruşi în cazul insurgenței Rusiei în alegerile din 2016

„Rezultatul acestui vot, în favoarea grevei cu o majoritate covârşitoare, arată cât de mult şi-au pierdut încrederea angajaţii ONU în modul în care condiţiile lor de muncă, fie la Geneva, fie pe teren, sunt definite de angajatorul lor”, a apreciat acest responsabil.

Rata de participare la grevă la un personal ce numără circa 9.500 de oameni la Geneva este încă incertă, dar mişcarea va perturba funcţionarea instituţiei, scrie AFP.

De exemplu, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, întrunit în prezent în sesiunea sa anuală, îşi va întrerupe lucrările pentru această zi, a afirmat Rolando Gomez, purtător de cuvânt al Consiliului.

Oprirea lucrului pentru două ore în data de 26 februarie a constrâns Consiliul să amâne discuţiile şi a perturbat funcţionarea Conferinţei pentru dezarmare.

Potrivit lui Richards, ar putea avea loc şi alte greve în zilele următoare dacă nu va exista o reexaminare a reducerilor salariale avute în vedere.

În februarie, în documentele informative de salariu este inclusă o primă reducere de 3,5%, care ar trebui să fie urmată în iunie de o alta, de 5%, conform responsabilului sindical.

Angajaţii ONU sunt consideraţi funcţionarii cei mai bine plătiţi din lume, dar reducerile salariale riscă să fie resimţite dur la Geneva, unde costul vieţii este ridicat, subliniază sindicatele.

Potrivit acestora, alte reduceri salariale au fost decretate recent la Bangkok (-10%) şi la Tokyo (-25%).

Citește și : Ucraina : Fostul pilot militar Nadia Savcenko acuzată că a pregătit un atentat împotriva parlamentului