DISTRIBUIȚI

O curte de apel din SUA a declarat neconstituţională o lege federală care incriminează deţinerea de arme de foc de către persoane aflate sub incidenţa unui ordin de restricţie pentru violenţă în familie, informează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Decizia de joi a judecătorilor curţii de apel federale din New Orleans reprezintă cea mai nouă victorie pentru susţinătorii dreptului la arme de foc din SUA, după ce în iunie anul trecut o altă decizie a Curţii Supreme a extins dreptul americanilor de a purta arme de foc în afara casei.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Hotărârea din iunie a anunţat un nou test pentru evaluarea legislaţiei privind armele de foc, subliniind că restricţiile impuse trebuie să „respecte tradiţia istorică a acestei naţiuni în privinţa regimului armelor de foc” şi nu doar să urmeze interesele guvernamentale.

Joi, judecătorul Cory Wilson – numit de Donald Trump – a notat că interzicerea dreptului la arme al persoanelor vizate de ordine de restricţie pentru violenţă în familie „întruchipează un obiectiv politic binevenit, menit să-i protejeze pe cei vulnerabili din societatea noastră”. El a adăugat însă că decizia Curţii supreme din iunie face irelevant acest considerent şi că, din perspectivă istorică, o astfel de interdicţie „nu ar fi fost niciodată acceptată de strămoşii noştri”.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Curtea de apel a respins astfel asumarea vinovăţiei şi sentinţa de şase ani de închisoare pronunţate împotriva unui bărbat din Texas, Zackey Rahimi, care a recunoscut că deţine arme de foc în locuinţa sa şi fusese acuzat de procurori că a luat parte la cinci incidente armate, în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. Rahimi era vizat de un ordin de restricţie din februarie 2020, după ce şi-ar fi agresat o fostă prietenă.

Ministrul american al justiţiei, procurorul general Merrick Garland, a anunţat în scris că nu este de acord cu decizia de joi şi că administraţia preşedintelui Joe Biden o va contesta.