DISTRIBUIȚI
Belfort : bas-relief au tribunal de grande instance (HDR).

Opt persoane, cu vârste între 17 şi 29 de ani, urmau să fie prezentate sâmbătă unui judecător în vederea inculpării lor în cadrul unei anchete vizând gruparea unui fost militant extremist de dreapta, suspectată că plănuia atacuri împotriva unor politicieni francezi şi a unor lăcaşuri de cult musulmane, a anunţat sâmbătă Parchetul din Paris, transmite AFP. 

Parchetul a cerut plasarea în detenţie provizorie a şapte dintre suspecţi, pentru ‘asociere teroristă în vederea pregătirii uneia sau mai multor crime’.


Serviciile antiteroriste au desfăşurat marţi o operaţiune în ancheta care îl vizează pe Logan Alexandre Nisan, fost membru al mişcării Acţiunea Franceză (extrema dreapta regalistă), arestat la sfârşitul lunii iunie la Vitrolles (sud-est) şi pus sub inculpare.

Dintre cele zece persoane reţinute marţi, două au fost eliberate, printre care şi mama lui Logan Alexandre Nisan.

Justiţia suspectează că cei opt, printre care trei minori, sunt membri ai grupării ‘OAS’, fondată de tânărul de 21 de ani, organizaţie care avea ‘ca proiect comiterea de acţiuni violente cu detalii neclare’, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Printre ţintele potenţiale se aflau ‘lăcaşuri de cult’, în special moschei, ‘oameni politici’, ‘persoane de origine nord-africană sau persoane de culoare’ şi ‘militanţi antifascişti’, a explicat sursa.

‘Organizaţia avea în plan cumpărarea de arme şi efectuarea de antrenamente paramilitare. Unii dintre ei se antrenaseră deja la tir’, a mai indicat sursa.

De asemenea, suspecţii intenţionau ‘să jefuiască şefi de companii pentru a-şi finanţa organizaţia şi mai ales achiziţiile de arme’.