DISTRIBUIȚI
twitter

Poliţia australiană a percheziţionat marţi locuinţa, calculatorul şi telefonul mobil ale unei jurnaliste din Canberra în urma unui articol publicat în 2018 despre o presupusă propunere pentru acordarea de puteri sporite unei agenţii de spionaj cibernetic, transmite EFE, potrivit agerpres.

Poliţia Federală Australiană a confirmat într-un comunicat că a efectuat percheziţiile în cadrul unei anchete vizând „divulgarea neautorizată” de informaţii şi a adăugat că va susţine că respectiva divulgare „subminează securitatea naţională a Australiei”.


Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Totodată, a precizat că nu s-a făcut nicio arestare.

Înainte de confirmarea poliţiei, ziarul Daily Telegraph, din grupul media News, a anunţat percheziţia de la locuinţa uneia dintre jurnalistele sale, Annika Smethurst, autoarea unui articol care a inclus imagini cu scrisori între şefii unor departamente din ministerele Internelor şi Apărării.

În corespondenţa prezentată se discuta posibilitatea de a conferi noi puteri unei agenţii de informaţii, Australian Signals Directorate (ASD), pentru ca aceasta să poată supraveghea comunicaţiile cibernetice ale australienilor şi companiilor din ţară, în loc să se limiteze la străini.

După apariţia articolului, secretarul Apărării, Greg Moriarty, cel al Internelor, Mike Peluzzo, şi directorul ASD, Mike Burgess, au emis un comunicat în care au asigurat că guvernul nu are intenţia de a spori puterile agenţiei de informaţii pentru a accede în secret la datele private ale australienilor.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Grupul News a condamnat percheziţia poliţiei şi a susţinut că „dreptul publicului australian de a cunoaşte informaţii privind legile guvernamentale care pot afecta viaţa oamenilor este de o importanţă fundamentală în societatea noastră”.

„Percheziţia reprezintă un act periculos de intimidare faţă de cei ce se angajează să spună adevăruri incomode. Percheziţia este intolerabilă şi excesivă”, a indicat sursa citată.