DISTRIBUIȚI
AFP

Mai multe percheziţii au fost întreprinse miercuri în Belgia, dintre care trei în unităţi militare, în cadrul unei anchete asupra unor suspiciuni privind legături cu extrema dreaptă, a anunţat Parchetul federal al ţării, informează AFP, potrivit agerpres.  

Acest dosar al Parchetului urmează afacerii Jurgen Conings, însă fără avea legătură directă cu moartea acestui militar radicalizat, găsit decedat în iunie, după ce a fost urmărit de autorităţi timp de peste o lună.


Citește și : Rusia păstrează 90.000 de militari la frontiera cu Ucraina

Militarul, care era în evidenţa autorităţilor pentru simpatiile sale de extremă dreapta şi care ameninţase să atace reprezentanţi ai statului belgian şi un cunoscut virusolog, s-a sinucis cu o armă de foc.

Cazul a scos la iveală probleme în supravegherea elementelor radicalizate în cadrul armatei şi a zguduit forţele armate belgiene. Au fost declanşate mai multe anchete interne.
„Indivizii potenţial implicaţi sunt suspectaţi că au difuzat sau pus la dispoziţia publicului mesaje în intenţia de a incita la comiterea unor infracţiuni legate de terorism. Acest dosar se situează în cadrul mediilor suspectate de legături cu extrema dreaptă”, a precizat Parchetul într-un comunicat.

Cele unsprezece percheziţii întreprinse de poliţia judiciară în Charleroi (Valonia) au avut loc în trei cazarme şi opt locuinţe, potrivit Parchetului.

Citește și : Un tunel spre o casă suspectă a fost descoperit la doi paşi de reşedinţa ambasadorului francez în Tunisia

Potrivit cotidianului Le Soir, ancheta vizează în special patru tineri soldaţi francofoni care împărtăşeau opinii extremiste, inclusiv pe reţelele sociale.

Potrivit Radioteleviziunii publice belgiene (RTBF), această operaţiune nu avea drept obiectiv arestări, ci confiscarea de eventuale materiale, pentru analiză.