DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Primul import de petrol din ultimele şase luni a intrat în Siria săptămâna trecută, atenuând penuria de combustibil, transmite vineri DPA. Conform unei surse a agenţiei, una din livrări a provenit din Iran, potrivit Agerpres.

Două petroliere au livrat ţiţei Siriei: unul trimis de iranieni, iar celălalt de un om de afaceri neidentificat, a precizat sursa respectivă, care este la curent cu exporturile de petrol din Iran.


Citește și : Pompeo se va întâlni cu Putin marţea viitoare la Soci

Iarna trecută, Siria a suferit de o penurie de combustibil. Guvernul de la Damasc a raţionalizat benzina şi gazul pentru gătit, iar la pompele de carburant s-au format cozi.

În februarie, preşedintele Bashar al-Assad a declarat că criza este o latură a asediului impus Siriei de puteri străine care se opun regimului de la Damasc, inclusiv de Statele Unite, care au implementat sancţiuni, interzicând în mare măsură comerţul extern al ţării.

Iranul este unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai lui al-Assad, pe care l-au sprijinit militar şi financiar în timpul conflictului intern, însă este afectat la rândul său de sancţiunile americane, reintroduse şi înăsprite recent. Luna trecută, cotidianul sirian pro-guvernamental al-Watan arăta că penuria din Siria a început după ce Teheranul a sistat o linie de credit către Damasc; ulterior, în Siria nu au mai avut loc livrări de petrol.

Citește și : Guvernul din Sri Lanka impune măsuri de control în moschei după atentatele de Paşti

Statele Unite au avertizat că vor aplica sancţiuni semnificative oricăror părţi implicate în livrările de petrol către Siria şi au detaliat „practicile înşelătoare de transport maritim” utilizate în acest scop. Washingtonul susţine că sancţiunile americane urmăresc izolarea lui al-Assad şi a susţinătorilor săi, ca reacţie la atrocităţile regimului sirian, inclusiv a atacurilor cu arme chimice.