DISTRIBUIȚI
Euronews

„Rezistăm, continuăm”, este crezul scriitorului italian antimafia Roberto Saviano, aflat sub protecţia poliţiei după publicarea cărţii sale ”Gomora”, iar ”lectura este, de asemenea, un act de rezistenţă”, a susţinut autorul, prezent la un festival dedicat literaturii poliţiste desfăşurat în Franţa, a relatat sâmbătă AFP, scrie Agerpres.

„Simplul fapt de a fi aici este un act de rezistenţă”, a adăugat acesta în faţa publicului prezent la festival, care l-a aplaudat sâmbătă cu entuziasm, în picioare, într-un teatru plin până la refuz din Lyon (centru-est).


Citește și : Alegeri locale în Turcia – Partidul lui Erdogan se confruntă cu o situație dificilă

„Trebuie să rezistăm, să continuăm!”, a insistat Roberto Saviano, al cărui al doilea roman, ”Baiser féroce”, va fi lansat pe 4 aprilie în Franţa la editura Gallimard. Volumul este o continuarea a succesului ”Piranhas”, a cărei adaptare semnată de Claudio Giovannesi a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, în luna februarie, la Festivalul de Film de la Berlin. Saviano a colaborat la scrierea scenariului.

Scriitorul şi jurnalistul continuă în ”Baiser féroce” imersiunea în universul terifiant al aşa-numitelor „baby-gang” napolitane, găşti formate din copii şi adolescenţi implicaţi în trafic de droguri.

„O premieră în istoria criminalităţii mondiale”, spune scriitorul. „Un fenomen incredibil, dar adevărat. Am strâns probe, am obţinut nume de la poliţie”, a precizat Saviano. „Nu am prezentat decât o parte din crimele lor, iar asta i-a ofensat”.

„Noi ucidem în fiecare zi şi tu spui povestea doar pe jumătate!”, i-au reproşat infractorii cu care a stat de vorbă în închisoare. „Ucidem, furăm tot şi murim tineri, acesta era orizontul lor”, a dezvăluit autorul.

Saviano nu se află însă în relaţii bune nici cu cei aflaţi astăzi la putere în Italia.

„După lansarea ‘Gomora’, am fost insultat, ameninţat.Mi s-a spus ‘creezi o imagine negativă oraşului Napoli, Italiei, corupi tinerii’. În Italia lui Matteo Salvini, ‘sunt tratat din ce în ce mai mult ca un trădător de patrie, iar asta mă face să devin o ţintă”.

Citește și : Alegeri prezidențiale în Ucraina într-un climat extrem de tensionat

Ministrul italian de Interne a ameninţat că îi va retrage protecţia poliţiei, serviciu de care scriitorul beneficiază din 2006, după ameninţările cu moartea primite din partea unui clan din Camorra, mafia napolitană, ca urmare a publicării ”Gomora”.

În cadrul celei de-a 15-a ediţii a festivalului ”Quais du polar”, care se desfăşoară până duminică la Lyon, au fost prezenţi 140 de autori printre care maeştri ai genului precum Michael Connelly, Elizabeth George, Arturo Pérez-Reverte, Michel Bussi sau Maxime Chattam.