DISTRIBUIȚI

În ziua ceremoniei de Bobotează organizată în oraşul Mostar din Bosnia şi Herţegovina, crucea aruncată de preot în râul Neretva a fost prinsă, pentru prima dată, de o fată, relatează joi agenţia DPA, potrivit agerpres.

Sladjana Milicevic, în vârstă de 16 ani, singura participantă, s-a impus în faţa a peste 20 de bărbaţi tineri şi puternici care, la fel ca ea, au plonjat miercuri în apele îngheţate ale râului pentru a prinde crucea.


Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

„Mi-e frig, dar mă simt grozav”, a declarat ulterior câştigătoarea pentru portalul de ştiri klix.ba.

Pe 19 ianuarie – dată care corespunde zilei de 6 ianuarie în calendarul ortodox iulian – credincioşii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) pe stil vechi.

În mare parte din sud-estul Europei, plonjarea în apele îngheţate pentru prinderea crucii aruncate de preot este un ritual popular în comunităţile ortodoxe. În mod tradiţional, participarea la acest obicei este rezervată bărbaţilor.

Citeşte şi: CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine – Black News

În 2019, regizoarea macedoneană Teona Strugar Mitevska a realizat filmul de ficţiune „God Exists, Her Name is Petrunja”. Acesta spune povestea unei tinere dintr-un orăşel din Macedonia de Nord care sare spontan în apă şi prinde crucea. Lupta ei pentru păstrarea crucii provoacă revolte, cazul fiind intens mediatizat şi conducând la o criză naţională. Pelicula a fost distinsă cu Premiul Juriului Ecumenic la cea de-a 69-a ediţie a Berlinalei (7-17 februarie 2019).

În Mostar, comunitatea bisericească ortodoxă sârbă a fost mai tolerantă. Câştigătoarea a participat oficial la competiţie. „Sper că demersul ei va încuraja şi alte fete să ni se alăture”, a declarat preotul Branimir Borovcanin, citat de klix.ba. „Nu este un eveniment doar pentru bărbaţi”, a subliniat el.