DISTRIBUIȚI
Kurdistan 24

Statele Unite doresc să continue cooperarea cu combatanţii kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS) în lupta contra grupării Stat Islamic (SI), a afirmat marţi un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Vom vedea ce fel de sprijin putem continua să furnizăm FDS chiar dacă nu mai avem forţe în nordul Siriei”, a declarat presei acest responsabil sub protecţia anonimatului.


Citește și : În plin taifun, două persoane fără adăpost nu au fost primite într-un refugiu din Japonia

În faţa operaţiunii militare turce din Siria, Statele Unite au anunţat retragerea celor 1.000 de militari americani desfăşuraţi încă în nord-estul ţării, dar au precizat că vor păstra garnizoana Al-Tanf, la frontiera dintre Iordania şi Siria, unde menţin în prezent circa 150 de soldaţi.

„Conservăm poziţia de la Al-Tanf care probabil ne va permite să ne continuăm această misiune în sud”, a mai spus oficialul de la Pentagon.

„FDS au fost un partener important. Cred că au semnalat dorinţa lor de a continua lupta împotriva SI în Siria”, a adăugat el. „Cred că vor exista discuţii în legătură cu modalitatea în care îi putem ajuta să continue lupta în Siria”, a ţinut să adauge responsabilul.

Citește și : Boris Johnson şi Jens Stoltenberg spun că ofensiva turcă în Siria trebuie să se încheie

Întrebat despre încrederea erodată a combatanţilor kurzi faţă de Statele Unite, care i-au abandonat recent în faţa Turciei care le doreşte moartea, acest înalt responsabil a fost de părere că legăturile cu armata americană rămân suficient de puternice pentru a continua cooperarea.

„Vom continua să discutăm la un nivel foarte înalt şi ei au relaţii foarte puternice cu militarii americani”, a subliniat el. „Cred că vom putea păstra această relaţie”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.