DISTRIBUIȚI
AFP

Pentagonul a decis să suspende temporar antrenamentul tuturor militarilor saudiţi care în prezent sunt pregătiţi pe teritoriul american după atacul armat de la Pensacola, în care trei tineri militari americani au fost ucişi vineri de un membru al aviaţiei militare saudite, relatează AFP, potrivit agerpres.

Antrenamentul operaţional al militarilor saudiţi va fi reluat la finalul revizuirii procedurilor de securitate şi de verificare a antecedentelor tuturor militarilor străini pregătiţi în prezent în Statele Unite, a afirmat în faţa presei un oficial cu rang înalt din Departamentul american al Apărării sub protecţia anonimatului.


Citește și : Trump denunţă acuzaţii ‘ridicole’ după ce democraţii au decis capetele de acuzare împotriva sa: ‘Vânătoare de vrăjitoare’

Revizuirea procedurilor, ordonată de secretarul adjunct al apărării David Norquist, ar urma să dureze între cinci şi zece zile, a precizat un alt oficial al Pentagonului.

Un membru al aviaţiei militare saudite a deschis focul vineri cu un pistol într-o sală de curs de la baza Pensacola, în Florida, făcând trei morţi şi opt răniţi înainte de a fi împuşcat de poliţie.

El publicase pe Twitter înaintea atacului mesaje ostile la adresa Statelor Unite, a făcut cunoscut grupul de supraveghere a mişcărilor jihadiste SITE.

„Ministerul cooperează în strânsă legătură cu guvernul saudit pentru a răspunde la acest incident”, a subliniat David Norquist într-o scrisoare adresată şefilor de servicii ai armatei americane vizaţi de această măsură, care a fost „aprobată” de Riad.

Anterior, US Navy anunţase suspendarea antrenamentului celor 303 militari saudiţi în formare la bazele militare Pensacola, Whiting Field şi Mayport, în Florida.

Citește și : Două capete de acuzare formulate împotriva Trump în procedura de impeachment

Oficialii Pentagonului nu au fost în măsură să precizeze câţi militari saudiţi sunt antrenaţi pe teritoriul american, dar au indicat că Statele Unite formează în prezent circa 5.000 de militari străini la bazele americane.

Toţi vor fi vizaţi de schimbarea procedurilor de securitate pentru accesul lor la antrenament şi la bazele militare.

Anchetatorii americani caută să stabilească dacă atacatorul saudit a acţionat singur.