DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

În eforturile sale de a face economii la buget, Pentagonul a identificat şi redirecţionat 6,5 miliarde de dolari reprezentând plăţi umflate, achiziţii ineficiente sau cheltuieli suprapuse în ultimul an, a declarat un oficial al Departamentului Apărării din SUA, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Responsabila cu managementul în cadrul Pentagonului, Lisa Hershman, a declarat într-un interviu apărut vineri că economiile, care echivalează cu costul a 83 de avioane de luptă F-35A, au fost obţinute prin metode precum vinderea de echipamente depăşite, o mai bună gestionare a taxelor pe licenţele de software şi achiziţii mai inteligente de produse precum cherestea.


Citeşte şi: Lista completă a câştigătorilor Oscar 2020

De când cheltuielile pe Apărare au fost limitate la 741 de miliarde de dolari în acest an, Pentagonul, care nu îşi poate asuma că bugetul său va creşte semnificativ în anii următori, a căutat mijloace să fie mai eficient cu banii de care dispune.

„Nu doar reducem cheltuielile, dar transformăm şi modul în care lucrăm. Schimbă infrastructura pentru a sprijini acest lucru”, a mai declarat Hershman.

Un exemplu, a spus ea, a fost descoperirea a 22 de contracte diferite, cu o varietate de preţuri, pentru acelaşi tip de cherestea. Ele au fost înlocuite cu două contracte cu mai mulţi furnizori, ceea ce economiseşte timp şi bani, păstrând în acelaşi timp concurenţa.

Biroul condus de Hershman are nouă analişti de date care studiază numeroasele registre ale Pentagonului legate de anomalii în contracte.

Citeşte şi: Europenii devin mai sceptici faţă de capacitatea NATO în raport cu Rusia

Departamentul Apărării a obţinut de asemenea anul trecut 407 milioane de dolari din vânzarea către aliaţi a unor echipamente descrise ca fiind „uzate”.

De exemplu, a vândut 19 elicoptere mai vechi către Afganistan şi alte state, patru avioane C-130 Hercules către Chile şi Filipine şi 100 de rachete MIM-104 Patriot către Emiratele Arabe Unite, a precizat Pentagonul într-un comunicat.