DISTRIBUIȚI
Romania TV

Ministrul apărării american Jim Mattis şi-a exprimat marţi seara temerea cu privire la o posibilă ingerinţă a Rusiei în referendumul din Macedonia asupra schimbării denumirii acestei ţări, moment crucial pentru aderarea sa la NATO şi UE, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Sunt îngrijorat!’, a exclamat Mattis, care intenţionează să se deplaseze săptămâna viitoare la Skopje într-un demers de susţinere a guvernului social-democratului Zoran Zaev, artizanul acordul cu Grecia privind schimbarea denumirii acestei ţări balcanice în ‘Republica Macedonia de Nord’.


Citește și: MĂCEL în Afganistan. 68 de morți într-un atentat sinucigaș

Grecia contestă dreptul vecinului său de a se numi doar ‘Macedonia’, suspectând revendicări teritoriale faţă de provincia sa cu acelaşi nume din nordul ţării şi a blocat aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Macedonia şi Grecia au semnat la 17 iunie acordul istoric de redenumire a actualei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) în ‘Macedonia de Nord’. Acest acord este destinat să rezolve diferendul lor vechi de 27 de ani şi să deschidă pentru Skopje calea spre aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

Macedonenii vor fi convocaţi să răspundă la următoarea întrebare: ‘Sunteţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, acceptând acordul între Republica Macedonia şi Republica Grecia?’ cu privire la viitoarea denumire a ţării.

Şeful Pentagonului consideră că Rusia, care susţine opoziţia naţionalistă macedoneană, fiind preocupată de extinderea NATO, este perfect îndreptăţită să-şi afirme public poziţia.

Dar, a adăugat el, SUA nu acceptă campanii de dezinformare prin intermediul reţelelor de socializare, precum cele care au vizat campania prezidenţială americană din 2016 sau eforturi de destabilizare ca în Ucraina.

Citește și: Verdict dur în Peru: Toți liderii unei gherile maoiste au fost condamnați pe viață

‘Cred că trebuie să lăsăm democraţia să-şi facă treaba’, a spus el.

‘Dacă ambasadorul (Rusiei) vrea să facă o declaraţie într-un ziar, aceasta este un lucru’, a apreciat Mattis. ‘Dar genul de discordie pe care Rusia l-a semănat în Estonia, în SUA, în Ucraina şi acum în Macedonia (…), în ceea ce mă priveşte, este peste puterea mea de înţelegere’, a adăugat ministrul apărării american. ‘Deci voi merge şi voi da de înţeles că noi susţinem poporul macedonean’, a concluzionat Jim Mattis, care şi-a programat o scurtă vizită la Skopje pentru luni.