DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Pentagonul este ”pregătit să răspundă” oricărei provocări din partea Coreei de Nord, după anularea de către preşedintele american Donald Trump a unui summit foarte aşteptat cu liderul nod-coreean Kim Jong Un, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare”, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie, şeful Statului Major Interarme american.


Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

”Dacă existăprovocări din partea Coreei de Nord, este sigur că, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune, noi vom fi pregătiţi”, a subliniat el.

MOON ”REGRETĂ PROFUND”

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi-a exprimat ”regretul profund” dupăanularea de către Donald Trump a summitului cu Kim Jong Un, a anunţat preşedinţia sud-coreeană.

”Este profund regretabil faptul ca summitul americano-nord-coreean să nu aibă loc, aşa cum s-a prevăzut”, pe 12 iunie, în Singapore, a declarat Moon într-o reuniune de urgenţă pe care a convocat-o după anunţul lui Trump.

TRUMP AVERTIZEAZĂ PHENIANUL CU PRIVIRE LA VREO ACŢIUNE ”IRESPONSABILĂ”

Donald Trump a avertizat joi Coreea de Nord, după ce şi-a anulat summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cu privire la vreo acţiune ”iresponsabilă” şi a dat asigurări că această campanie de ”presiune maximă” asupra acestei ţări va continua.

”Noi sperăm ca lucrurile pozitive să aibă loc cu privire la viitorul Coreei de Nord”, a spus el.

”Dar dacă nu se face aşa, suntem mai pregătiţi decât am fost vreodată” să răspundem, a declarat preşedintele american în faţa presei.

”Între timp, sancţiunile noastre foarte dure, de departe sancţiunile cele mai dure impuse vreodată, şi o campanie de presiune maximă vor continua” să fie aplicate”, a subliniat locatarul Casei Albe.

Moon Jae-in a convocat o reuniune de urgenţă, cu şeful său al serviciilor secrete şi ministrul Reunificării, după anularea summitului Trump-Kim, potrivit Yonhap.

Citește și : Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord

Coreea de Sud ”caută să înţeleagă care sunt intenţiile preşedintelui Trump şi semnificaţia lor”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Kim Eui-kyeom, după ce preşedintele american a anulat întâlnirea prevăzută pe 12 iunie în Singapore.

GUTERRES, ”PROFUND ÎNGRIJORAT”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat joi ”profund îngrijorat” de anularea summitului istoric.

”Sunt profund îngrijorat (…) şi îndemn la o continuare a dialogului în vederea găsirii unei căi către o denuclearizare paşnică şi verificabilă a peninsulei coreene”, a declarat Guterres, în cadrul prezentării programului său cu privire la dezarmare, la Geneva.