DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite se pregătesc să retragă mii de soldaţi din Afganistan ca parte a unui acord cu talibanii pentru a pune capăt conflictului de aproape două decenii din această ţară, au relatat joi media americane, preluate de DPA, potrivit agerpres.

Surse anonime citate de The Washington Post şi CNN au spus că acordul prevede o reducere a numărului militarilor americani din Afganistan de la circa 14.000 la 8.000-9.000.


Citeşte şi: Indigenii brazilieni câştigă o luptă importantă cu Jair Bolsonaro

Acordul le va cere de asemenea talibanilor să înceapă negocieri directe cu guvernul de la Kabul, despre care gruparea militantă spune că este un ‘regim marionetă’.

Înţelegerea prevede de asemenea o reducere drastică a personalului Ambasadei SUA din Kabul şi reduceri ale personalului de securitate, a relatat CNN.

Informaţiile vin după ce Zalmay Khalilzad, reprezentantul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, a declarat miercuri că SUA sunt dispuse „să încheie un acord” dacă talibanii îşi respectă la rândul lor angajamentele pentru un avans al negocierilor între cele două părţi.

Reprezentanţi ai SUA şi ai talibanilor se întâlnesc de anul trecut în speranţa de a găsi o soluţie paşnică la conflictul din Afganistan şi urmează să înceapă zilele viitoare o nouă rundă de negocieri la Doha, capitala Qatarului.

Citeşte şi: MASACRU în capitala Croaţiei: Şase oameni au fost împuşcaţi mortal!

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat joi că „există speranţă că va putea fi găsită o soluţie la această rundă de discuţii”.

Washingtonul vrea mai presus de orice garanţii de la talibani că Afganistanul nu va deveni un refugiu pentru terorişti, în timp ce talibanii se concentrează pe garantarea retragerii tuturor forţelor străine conduse de SUA din Afganistan.

Conform SUA, acordul ar trebui să includă şi un armistiţiu.