DISTRIBUIȚI
Defense News

Secretarul interimar al apărării al SUA, Patrick Shanahan, a refuzat marţi să confirme eventualitatea desfăşurării, pe fondul crizei venezuelene, a unui contingent militar în Columbia, după cum a lăsat „în mod accidental” să se înţeleagă, cu o zi înainte, consilierul pentru probleme de securitate al Casei Albe, John Bolton, informează AFP, scrie agerpres.

Un rând mâzgălit pe un bloc-notes pe care Bolton îl ţinea în mână, luni, în timpul unei conferinţe de presă a atras atenţia: „5.000 de soldaţi desfăşuraţi în Columbia”, ţară vecină Venezuelei, se putea citi dacă te uitai mai de aproape.


Citește și : Putin AMENINȚĂ SUA că va face totul pentru a-l apăra pe Maduro

„Nu am abordat acest subiect cu secretarul Bolton”, a răspuns Shanahan întrebat dacă este într-adevăr prevăzută desfăşurarea a mii de soldaţi americani în Columbia, Venezuela fiind în prezent cufundată într-o gravă criză ce alimentează temeri cu privire la o spirală a violenţei.

Întrebat de mai multe ori cu privire la eventualitatea unei asemenea desfăşurări, secretarul interimar al apărării a păstrat tăcerea: „Nu voi face niciun comentariu cu privire la aceasta”.

John Bolton a reafirmat cu o zi înainte, în faţa jurnaliştilor, după cum a făcut şi preşedintele Donald Trump săptămâna trecută, că „toate opţiunile” se află pe masă în ceea ce priveşte Venezuela.

Anunţând sancţiuni împotriva companiei petroliere naţionale venezuelene PDVSA, Washingtonul şi-a accentuat presiunea asupra regimului lui Nicolas Maduro, la cinci zile după ce l-a recunoscut pe preşedintele parlamentului Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei.

Citește și : Juan Guaido dorește o tranziție pașnică și convocarea de alegeri libere în Venezuela (CNN)

Circa 200 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în prezent în Columbia, ţară cu care SUA a stabilit în ultimele decenii relaţii strânse în materie de securitate.

Shanahan a preluat în ianuarie conducerea Pentagonului, după demisia răsunătoare a lui Jim Mattis, care avea puternice dezacorduri cu preşedintele Trump, în special asupra retragerii trupelor americane din Siria.