DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Pentagonul s-a declarat joi ‘foarte îngrijorat şi dezamăgit’ de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia, într-un context de tensiune între cei doi aliaţi ai Washingtonului, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgire după decizia guvernului Moon de a refuza să menţină acordul’ de schimb de informaţii cu Japonia, a declarat colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului.


Citește și : Premierul Mitsotakis invită investitorii francezi în Grecia şi anunţă modificarea politicii de azil

‘Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a legăturilor noastre de securitate trebuie menţinută, în ciuda fricţiunilor în alte domenii ale relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia’, a subliniat purtătorul de cuvânt.

‘Vom menţine o cooperare de apărare bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când acest lucru va fi posibil’, a adăugat Eastburn.

Seulul a declarat joi că ‘nu este în interesul naţional să menţină acordul care a fost semnat cu obiectivul de a face schimb de informaţii militare sensibile’.

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt marcate de decenii de contencioase moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1949).

Citește și : Poliţia nord-irlandeză nu are efective pentru a supraveghea frontiera în cazul unui Brexit fără acord

Acest conflict latent dă bătăi de cap Washingtonului, care mizează pe cooperarea japonezo-sud-coreeană pentru a-i sprijini politica într-o regiune deosebit de tensionată de ameninţarea nucleară nord-coreeană şi de ascensiunea Chinei.