DISTRIBUIȚI
hurriyet

Ministrul apărării american, James Mattis, a făcut apel la Turcia să rămână concentrată pe lupta împotriva militanţilor grupării Stat Islamic în Siria, a indicat Pentagonul joi într-un comunicat, citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, aliaţi în cadrul NATO, au devenit tensionate din cauza intereselor lor divergente în războiul civil din Siria.


Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Washingtonul este concentrat pe înfrângerea grupării jihadiste, în timp ce Ankara, dornică să-i împiedice pe kurzii sirieni de a obţine autonomia şi de a-i sprijini pe insurgenţii kurzi de pe teritoriul turc, a lansat luna trecută o incursiune militară în regiunea siriană Afrin pentru a îndepărta miliţia kurdă siriană YPG de la graniţa sa de sud.

Declaraţiile lui Mattis au survenit miercuri în cursul unei întâlniri cu omologul său Nurettin Canikli, în contextul unei reuniuni a NATO la Bruxelles.

”El a făcut apel la reînnoirea concentrării pe campania de a învinge ISIS şi pe prevenirea oricărei rămăşiţe a organizaţiei teroriste de a se reface în Siria”, afirmă comunicatul, folosind un acronim pentru gruparea Stat Islamic.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Potrivit Pentagonului, Mattis şi Canikli au convenit să-şi continue seria largă de activităţi bilaterale din domeniul apărării şi să caute căile pentru întărirea cooperării în viitor.

Reuters aminteşte că secretarul de stat al SUA este aşteptat să viziteze joi şi vineri Turcia, unde oficiali americani estimează că vor avea loc convorbiri dificile.