DISTRIBUIȚI

Pentagonul a anunţat miercuri o primă ajustare a forţelor sale din Africa, prin repatrierea unei unităţi de luptă care va fi înlocuită cu „instructori” însărcinaţi cu formarea colegilor africani, relatează AFP, potrivit agerpres.

Secretarul Apărării, Mark Esper, „a ordonat desfăşurarea Brigăzii 1 de Asistenţă a Forţei de Securitate (1st Security Force Assistance Brigade – SFAB) a forţelor terestre pe continent pentru a executa misiuni de formare, consiliere şi asistenţă în ţări-cheie din Africa”, a spus o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Alyssa Farah, citată într-un comunicat.


Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Desfăşurarea acestor militari, menită „a concura mai bine China şi Rusia” în Africa, va permite armatei americane să repatrieze unităţi de luptă ale Diviziei 101 Aeropurtate spre baza Fort Campbell, în Kentucky, a precizat ea.

Potrivit unui oficial al Pentagonului care a dorit să îşi păstreze anonimatul, acest schimb, prevăzut să aibă loc peste câteva săptămâni, nu înseamnă că vor exista mai puţini militari americani pe teren, şi asta pentru că unităţile repatriate au aproape aceleaşi efective cu brigada de 800 de „instructori” care le va înlocui.

Statele Unite vor să îşi reducă operaţiunile antijihadiste din lume pentru a se pregăti mai bine să răspundă la ceea ce ele consideră ca fiind ameninţarea Rusiei şi Chinei la adresa supremaţiei lor militare globale.

Însă, în acelaşi timp, Washingtonul nu vrea să lase câmp liber în Africa Moscovei şi Beijingului, care încearcă să îşi sporească influenţa pe continent, a subliniat miercuri comandantul forţelor terestre americane din Africa, generalul Roger Cloutier.

„Mesajul pe care îl transmit partenerilor mei (africani) este că nu plecăm. Suntem încă implicaţi”, a spus generalul Cloutier în cadrul unei teleconferinţe la Pentagon.

Conform unui recent raport al biroului inspectorului general al Pentagonului, un organism independent care a făcut acum în premieră o astfel de evaluare publică a operaţiunilor militare americane de pe continentul african, „ameninţarea teroristă în Africa persistă, iar în unele locuri a crescut”.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Comandamentul militar american pentru Africa (AFRICOM) şi-a modificat strategia în faţa grupărilor extremiste de pe continent, fixându-şi acum obiectivul de a „ţine sub control”, şi nu de a mai „slăbi”, subliniază inspectorul general Glenn Fine în acest raport.

Aproximativ 6.000 de militari americani sunt în prezent desfăşuraţi în Africa, precizează raportul, dintre care 800 în Africa de Vest, unde ei susţin în special eforturile antijihadiste ale Franţei în Sahel, şi 500 de membri ai forţelor speciale în Somalia, unde ei se luptă cu jihadiştii Al-Shabab, afiliaţi Al-Qaeda.

Cea mai mare tabără a SUA este cea de la Camp Lemonnier, în Djibouti, unde sunt staţionaţi 3.000 de militari.