DISTRIBUIȚI
planobrazil.com

Seulul va riposta cu severitate în cazul în care Phenianul va continua să sporească tensiunile, după ce a distrus marţi sediul unui birou de legătură comun la Kaesong, oraş situat în apropierea frontierei dintre cele două Corei, văzut ca un simbol al reconcilierii intercoreene, a avertizat preşedinţia Coreei de Sud, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Distrugerea acestui birou „a năruit aşteptările tuturor persoanelor care sperau la o dezvoltare a relaţiilor intercoreene şi la o pace durabilă în peninsulă”, a declarat Kim You-geun, consilier adjunct pentru securitatea naţională într-un briefing.


Citeşte şi: După 25 de zile de acalmie, coronavirusul REAPARE în Noua Zeelandă

„Spunem clar că Nordul este în întregime responsabil pentru toate consecinţele pe care aceasta le-ar putea antrena”, a avertizat el.

Coreea de Nord a confirmat distrugerea unui birou de legătură intercoreean pe teritoriul său pentru a-şi arăta astfel nemulţumirea faţă de „gunoaiele umane şi cei care le adăpostesc” în Coreea de Sud, potrivit DPA.

Demolarea a avut loc la ora locală 02:50 (05:50 GMT). „Biroul de legătură a fost distrus în mod tragic printr-o explozie teribilă”, conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Potrivit aceluiaşi document, demolarea constituie o continuare a întreruperii legăturilor cu Coreea de Sud, „corespunzând stării de spirit a oamenilor furioşi pentru a forţa gunoaiele umane şi pe cei care le adăpostesc să plătească scump pentru crimele lor”.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a publicat imagini cu o coloană de fum ridicându-se deasupra locului unde se afla sediul biroului de legătură intercoreean.

Biroul de legătură intercoreean pe care Phenianul l-a distrus marţi a fost deschis în septembrie 2018, ca parte a unui acord încheiat cu cinci luni mai devreme în cursul primului summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, notează AFP.

Această instituţie îşi avea sediul într-o clădire cu patru etaje situată într-o zonă industrială din oraşul nord-coreean Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene utilizau lucrători nord-coreeni ale căror salarii erau vărsate autorităţilor de la Phenian.

Acesta era primul instrument fizic permanent de comunicare deschis între cele două state coreene. El adăpostea reprezentanţi ai ambelor părţi cu scopul de a permite discuţii bilaterale în orice moment.

Sud-coreenii ocupau etajul al doilea, iar nord-coreenii pe al patrulea. Întâlnirile aveau loc la etajul trei.

Douăzeci de funcţionari din ambele ţări lucrau în acest imobil, fiecare grup fiind condus de un responsabil cu rang de ministru adjunct.

El a fost deschis în contextul extraordinarei destinderi apărute în 2018 în peninsulă, în timp ce Moon şi Kim se pregăteau să se întâlnească pentru a treia oară. Aceasta a avut loc în septembrie 2018, la trei luni după summitul istoric între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în Singapore.

La vremea respectivă, Ministerul sud-coreean pentru Unificare, care se ocupă de probleme intercoreene, îl prezenta ca fiind „un canal de consultare şi de comunicare” deschis 24 de ore din 24, pentru a dezvolta relaţiile intercoreene, a îmbunătăţi relaţiile între SUA şi Coreea de Nord şi a reduce tensiunile militare.

Dar relaţiile intercoreene s-au degradat treptat în contextul eşecului celui de-al doilea summit între Trump şi Kim în februarie 2019 la Hanoi. Şi lucrările biroului de legătură au fost suspendate în ianuarie din cauza pandemiei de coronavirus.

Kaesong se afla iniţial în zona de control a Coreei de Sud, când Moscova şi Washingtonul au divizat peninsula la sfârşitul colonizării japoneze, după al Doilea Război Mondial. Oraşul a revenit Coreei de Nord după Războiul din Coreea (1950-1953), care s-a terminat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

Citeşte şi: Trump se teme de cartea lui John Bolton: S-ar putea confrunta cu o ‘problemă penală’

Zona industrială intercoreeană de la Kaesong, unde circa 53.000 de angajaţi nord-coreeni lucrau pentru 120 de întreprinderi sud-coreene şi pentru fabricarea de produse diverse precum ceasuri şi haine, a fost deschisă în 2004.

Ea a fost creată atunci când la preşedinţia Coreei de Sud se afla liberalul Roh Moo-hyun, moştenitor al politicii de apropiere de Coreea de Nord lansată de predecesorul său, şi a fost salutată la vremea respectivă ca fiind un simbol al cooperării.

Dar zona a fost închisă de preşedinta conservatoare Park Geun-hye în 2016 ca represalii la cel de-al patrulea test nord-coreean. Seulul acuza Phenianul că deturna veniturile obţinute de la Kaesong pentru a finanţa programele militare interzise de comunitatea internaţională.