DISTRIBUIȚI

Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat vineri că vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, minte, după ce acesta a acuzat Beijingul că încearcă să cenzureze companiile americane și că încalcă drepturile protestatarilor din Hong Kong, potrivit Euronews, scrie mediafax.

„Remarcile lui sunt pline de aroganță, prejudecăți și minciuni”, a declarat Hua Chunying în cadrul unei conferințe de presă. Ea a adăugat că încercările lui Pence de a „defăima” China sunt făcute pentru a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă Statele Unite, cum ar fi problema armelor de foc și cea a inegalității sociale.


Citește și : Premierul belgian îşi anunţă demisia pentru a prelua preşedinţia Consiliului European

Declarațiile oficialului chinez vin după ce Pence a acuzat China că forțează companiile americane, dar și unii oficiali, să nu vorbească despre neregulile din China. El a vorbit în mod direct despre compania americană Nike, despre care a spus că a retras din magazinele din China produsele cu emblemele echipei de baschet Houston Rockets după ce Guvernul de la Beijing s-a declarat deranjat de declarațiile unui oficial din NBA, care și-a manifestat sprijinul pe Twitter pentru protestatarii din Hong Kong.

Deși președintele Donald Trump este optimist și a declarat că neînțelegerile comerciale cu China se vor rezolva, Pence a spus joi că va fi dificil ca cele două părți să ajungă la un acord dacă Beijingul va continua să folosească forța împotriva protestatarilor de la Hong Kong. De asemenea, vicepreședintele american a acuzat China că nu respectă drepturile comunităților religioase și că se transformă într-un stat în care autoritățile își supraveghează în permanent cetățenii, mai ales pe cei care aparțin minorităților etnice.

Citește și : ATAC armat într-o garnizoană din Rusia! Cel puţin 8 oameni au murit!

Vineri, Hua a declarat că americanii ar trebui „să se uite în oglindă și să își rezolve problemele” înainte de a lansa acuzații la adresa altor țări. Ea a mai spus că, prin impunerea de sancțiuni unor țări și prin retragerea din diverse tratate internaționale, „Statele Unite deja și-au pierdut moralitatea și credibilitatea”.

Disputa vine pe fondul unui război comercial între Statele Unite și China, în cadrul căruia oficiali americani au acuzat Beijingul că fură tehnologii sensibile.