DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, l-a calificat miercuri pe preşedintele american Donald Trump o ameninţare pentru SUA şi pentru democraţia din această ţară, în deschiderea dezbaterii istorice în vederea punerii sub acuzare a liderului de la Casa Albă, transmit Reuters şi dpa, scrie agerpres.

”Foarte trist acum, viziunea fondatorilor noştri despre o republică se află sub ameninţarea acţiunilor dinspre Casa Albă. Deschid în mod solemn, cu tristeţe, dezbaterea privind punerea sub acuzare a preşedintelui Statelor Unite”, a spus Pelosi.


Citește și : La 30 de ani de la tranziţia democratică, numeroşi bulgari încă regretă comunismul

”Dacă nu acţionăm acum, ar însemna să ne abandonăm misiunea. Este tragic că acţiunile nesăbuite ale preşedintelui fac necesară punerea sub acuzare. El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a subliniat lidera democrată.

”Este o realitate faptul că preşedintele e o ameninţare continuă pentru securitatea noastră naţională şi pentru integritatea alegerilor noastre, baza democraţiei noastre”, a adăugat ea.

Dezbaterea din Camera Reprezentanţilor, care se va încheia în jurul orei 21:00 GMT şi va fi urmată de procedura de votare, se concentrează pe două articole ale punerii sub acuzare care îl vizează pe preşedintele Donald Trump: abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Citește și : HRW: Țările din UE trebuie să amelioreze situaţia minorilor din taberele de refugiaţi

Procedura de destituire divizează profund societatea americană: 45% doresc ca aceasta să conducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun, conform unui sondaj CNN-SSR.