DISTRIBUIȚI
AP

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a declarat joi seară că preşedintele Donald Trump a oferit mită Ucrainei pentru investigarea unui adversar politic, relatează site-ul agenţiei Reuters, scrie mediafax.

„Mită este a acorda sau a reţine asistenţa militară în schimbul unei declaraţii publice privind o investigaţie falsă referitoare la alegeri. Aceasta este mită”, a declarat Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziţie).


Citește și : Comisia Europeană a lansat proceduri împotriva Marii Britanii pentru că nu a propus un nou comisar

„Ceea ce preşedintele a admis şi susţine că este «perfect» eu spun că este «perfect greşit»”, a precizat Nancy Pelosi.

Congresmenii democraţi verifică dacă Donald Trump a comis abuz în funcţie prin reţinerea asistenţei financiare în valoare de 391 de milioane de dolari acordată Ucrainei, pentru a exercita presiuni asupra Kievului să efectueze investigaţii care să îl favorizeze pe el din punct de vedere politic. Fondurile, aprobate de Congresul SUA pentru a ajuta Ucraina să contracareze grupurile separatiste proruse din estul ţării, au fost acordate ulterior Kievului.

În plus, Nancy Pelosi a declarat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a beneficiat de pe urma a numeroase acţiuni ale lui Donald Trump, inclusiv de pe urma reţinerii temporare a asistenţei pentru securitate destinată Ucrainei. „Toate drumurile duc la Putin”, a spus Nancy Pelosi, menţionând şi retragerea trupelor americane din Siria şi criticile lui Donald Trump la adresa NATO.

Citește și : Atac urmat în California: Un al doilea adolescent a murit în urma rănilor suferite

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.