DISTRIBUIȚI

Ultimii pelerini din cei o mie de norocoşi care anul acesta au putut realiza marele pelerinaj (hajj) la Mecca au plecat duminică din oraşul sfânt musulman şi vor trebui să respecte o perioadă obligatorie de izolare la domiciliu, ca precauţie faţă de o eventuală contagiere cu COVID-19, relatează EFE, scrie agerpres.

Ca urmare a pandemiei mondiale, autorităţile saudite au autorizat participarea la Marele pelerinaj a doar o mie de pelerini rezidenţi în regatul unic anul acesta, în condiţiile în care mediile locale anunţau prezenţa a circa 10.000 de persoane, reprezentând totuşi o cifră infimă faţă de cei 2,5 milioane de credincioşi musulmani care au îndeplinit acest ritual în 2019.


Citește și : TikTok dă asigurări că intenţionează ‘să rămână în SUA’

Pelerinii au fost supuşi unor controale sanitare stricte şi plasaţi în carantină la sosirea lor la la Mecca în acest weekend, iar bagajele lor au fost dezinfectate, potrivit imaginilor mediilor oficiale. Potrivit autorităţilor, peste 3.500 de angajaţi au efectuat activităţi de dezinfectare a locurilor sfinte, folosind 54.000 litri de produse de curăţenie.

Contrar tradiţiei şi din cauza pandemiei de COVID-19, pelerinii nu au fost autorizaţi anul acesta să atingă Kaaba, unde se află piatra sfântă, pentru a limita riscurile de infectare. Duminică pelerinii au încheiat ritualurile care au început miercuri şi au culminat vineri cu sărbătoarea Eid al-Adha sau a Sacrificiului şi lansarea de mici pietre împotriva unor coloane care simbolizează tentaţiile diavolului.

Citește și : A fost depășit pragul de 18 milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial

Participanţii la pelerinaj au primit un kit ce conţine pietre sterilizate pentru ritualul lapidării Satanei, dezinfectante, măşti sanitare, un covoraş şi un veşmânt alb fără cusături numit „ihram” pe care orice pelerin trebuie să-l poarte la aceste ritualuri. În mici grupuri având fiecare câte un ghid, credincioşii au înconjurat de şapte ori Kabaa, în sensul contrar acelor de ceasornic, construcţia cubică situată în centrul Marii Moschei de la Mecca.

Hajj este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului pe care orice credincios musulman trebuie să-l îndeplinească măcar o dată în viaţă, dacă are mijloacele necesare.