DISTRIBUIȚI
efe

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat – duminică- că va cere parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni regimul de izolare instituit pentru a încetini epidemia de coronavirus până la 21 iunie, urmând să ridice apoi restricţiile de deplasare impuse compatrioţilor săi, a relatat publicaţia El Pais, citată de Reuters, scrie agerpres.

Sanchez a făcut acest anunţ în timpul unei videoconferinţe cu guvernatorii regionali, precizând că aceasta ar fi ultima prelungire de termen, dată fiind ameliorarea situaţiei sanitare.


Citește și : China anunţă că ar putea pune piaţă un vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul anului

Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de morţi de la începutul pandemiei.

În pofida opoziţiei de dreapta care se declară împotriva prelungirii izolării şi a manifestaţiilor desfăşurate în acest sens în toată ţară, Sanchez a încheiat un acord cu partidul separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ceea ce ar trebui să-i garanteze câştig de cauză guvernului său minoritar la votul în parlament.

ERC, care dispune de 13 de deputaţi, a reafirmat sâmbătă că se va abţine de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moţiunea. ERC a declarat că se va abţine de la vot cu „condiţia că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă”.

Citește și : Primarul din Chicago, atac dur la adresa lui Trump după revoltele de la Minneapolis: ‘F… you!’

Spania, una din ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a impus la 14 martie starea de urgenţă care a implicat o izolare strictă în virtutea căreia oamenii nu puteau ieşi din case decât pentru a cumpăra produse alimentare, pentru asistenţă medicală sau a se deplasa la serviciu, în cazurile în care telemunca nu a fost posibilă. Unele restricţii au fost însă treptat relaxate.