DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Spain's Prime Minister Pedro Sanchez attends a news conference at the end of the Green Hydrogen Corridor Summit Barcelona-Marseille (H2MED), an annex event to the IX Euro-Mediterranean Summit (EU-MED9), in Alicante, Spain, December 9, 2022. REUTERS/Violeta Santos Moura/File Photo

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri că l-a încurajat pe preşedintele chinez Xi Jinping să discute cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina, ţară invadată de Rusia vecină, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Am transmis îngrijorarea noastră faţă de invadarea ilegală a Ucrainei”, a spus Sanchez într-o conferinţă de presă la Beijing.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

El a adăugat că şi-a exprimat sprijinul pentru formula de pace anunţată de şeful statului ucrainean în noiembrie anul trecut.

”Cred că este un plan care pune bazele unei păci durabile în Ucraina şi care se aliniază perfect cu Carta şi principiile ONU, care au fost încălcate de către (preşedintele rus Vladimir) Putin prin invazia sa”, a spus Pedro Sanchez.

Pe de altă parte, şeful executivului spaniol a spus că ţara sa doreşte să aibă o ”relaţie echilibrată cu China”.

”Spania vrea să avanseze către o relaţie echilibrată cu China, bazată pe reciprocitate”, a subliniat Sanchez în aceeaşi conferinţă de presă.

El a anunţat că în luna iunie se va desfăşura Forumul de turism China-Spania.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.