DISTRIBUIȚI
efe

Drama survenită vineri la Melilla, când aproape 2.000 de migranţi africani au încercat să intre prin forţă în această enclavă spaniolă situată în nordul Marocului, a fost ‘un atac împotriva integrităţii teritoriale’ a Spaniei, a afirmat sâmbătă premierul Pedro Sanchez, într-o conferinţă de presă la Madrid, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Enclavele spaniole Melilla şi Ceuta sunt singurele frontiere terestre ale UE pe continentul african şi fac cu regularitate obiectul unor tentative de pătrundere a migranţilor care încearcă să ajungă în Europa.


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

Potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de autorităţile marocane, cel puţin 18 migranţi şi-au pierdut viaţa vineri în busculadă.

Sanchez a condamnat ceea ce a numit un ‘asalt (…) violent şi organizat din partea mafiilor care se ocupă cu traficul de fiinţe umane contra unui oraş care este un teritoriu spaniol’.

‘Prin urmare, este vorba despre un atac împotriva integrităţii teritoriale a ţării noastre’, a adăugat premierul socialist.

El a mai afirmat că ‘jandarmeria marocană a acţionat în coordonare cu forţele de securitate (spaniole) pentru a respinge acest asalt atât de violent la care am fost martori’ vineri.

‘Dacă există un responsabil pentru tot ce s-a întâmplat la frontieră, acestea sunt mafiile care se ocupă cu traficul de fiinţe umane’, a insistat prim-ministrul spaniol.

Sâmbătă, Asociaţia Marocană pentru Drepturile Omului (AMDH) a vorbit despre o ‘tragedie’ fără precedent în Maroc şi a acuzat forţele de securitate marocane că au folosit violenţă ‘nejustificată’ împotriva migranţilor care încercau să pătrundă prin gardul care separă Marocul de enclava spaniolă.

‘Cerem o anchetă rapidă şi transparentă’, a declarat pentru AFP Mohamed Amine Abidar, preşedintele filialei AMDH din Nador, în nordul ţării.

Potrivit Reuters, imagini video distribuite pe Facebook de AMDH arată zeci de migranţi întinşi la pământ lângă un gard de frontieră marocană, unii dintre ei sângerând şi mulţi aparent fără viaţă.

Autorităţile marocane au afirmat că tragedia s-a produs în timp ce migranţii au luat cu asalt gardul enclavei Melilla, unii dintre ei murind în busculada creată, iar alţii căzând de pe gard.

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

În opinia lui Abidar, ‘cauza principală a acestei catastrofe este politica migratorie dusă de Uniunea Europeană în cooperare cu Maroc’.

Această tentativă de intrare masivă în Melilla a fost prima după normalizarea relaţiilor între Madrid şi Rabat la mijlocul lunii martie, după un conflict diplomatic de aproape un an.