DISTRIBUIȚI
elespanol.com

Pedro Sánchez, liderul socialiștilor spanioli (PSOE), partid ce a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului legislativ de duminică din Spania, a declarat că singurele sale condiții pentru formarea unei coaliții de guvernare vor fi respectarea constituției și promovarea justiției sociale, scrie Mediafax.

„Am trimis un mesaj clar și puternic din partea poporului din Spania către Europa și întreaga lume, că este posibil să-i înfrângem reacționarii, autoritarismul și regresul”, a afirmat Sánchez după alegerile din Spania câștigate de socialiști, însă victoria PSOE nu este destul de categorică pentru a pune capăt incertitudinii politice ce afectează scena politică spaniolă de mai mulți ani, relatează postul BBC News.


Citește și : Alertă în Franța – Autoritățile au dejucat un atentat terorist major care viza serviciile de securitate

Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate după ce partidele separatiste catalane și-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul.

PSOE, care potrivit rezultatelor parțiale a obținut 123 de mandate în Parlamentul, are nevoie de cel puțin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.

O alianță cu Ciudadanos (centru-dreapta) ar oferi socialiștilor numărul necesar de mandate, însă liderul acestei formațiuni, Albert Rivera, a criticat dur colaborarea anterioară a lui Sánchez cu separatiștii catalani.

Pe de altă parte, Pablo Iglesias, liderul Podemos, fostul partener de coaliție al socialiștilor, a afirmat încă de duminică noapte că o nouă coaliție de stânga este posibilă.

Însă o nouă coaliție de stânga ar fi dependentă de partidele separatiste catalane, care sunt considerate drept toxice de formațiunile de dreapta.

Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe poziția a doua, cu 65 de locuri, urmat de formațiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeței Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formațiunea de stânga Podemos, care ar obține 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox (extremă dreapta) cu 24 de locuri.

Citește și : Pompeo: Rusia va continua să interfereze în alegerile din SUA timp de decenii

Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianță de stânga, formată din Partidul Socialist și Podemos, ar deține 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianță de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos și Vox ar deține 146 de locuri.