DISTRIBUIȚI

Congresul peruan a votat marţi împotriva destituirii preşedintelui Pedro Castillo, informează Reuters, potrivit agerpres.

La Lima au avut loc manifestaţii atât pentru, cât şi împotriva şefului statului.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

Împotriva moţiunii de aprobare a deschiderii unui proces au votat 76 de deputaţi, iar pentru – doar 46.

În ultimele zile, în urma unor discuţii cu mai multe partide, Castillo a reuşit să îşi asigure suficient sprijin politic pentru a evita riscul unei proceduri de destituire. El se confruntă cu mai multe crize, iar popularitatea sa este în scădere la numai câteva luni după preluarea mandatului, în urma unor acuzaţii de corupţie şi ale unor proteste ale minerilor.

Chiar partidul preşedintelui, Peru Liber, de orientare marxistă, a luat în considerare la un moment dat posibilitatea de a susţine moţiunea. Luni însă, formaţiunea a strâns rândurile în jurul şefului statului, trecând peste divergenţele privind politica acestuia. Stângiştii au acuzat extrema dreaptă de o încercare de răsturnare a puterii.

Problema „se dezumflă încet”, a declarat presei vicepreşedinta Dina Boluarte marţi, ceva mai devreme.

„Moţiunea de destituire nu a reuşit, fascismul nu a reuşit, lovitura parlamentară împotriva democraţiei nu a reuşit”, a declarat liderul Peru Liber, Vladimir Cerron. Reuters consemnează că poziţiile acestuia nu au fost întotdeauna aceleaşi cu ale lui Castillo, care este mai moderat.

Demersul de destituire a fost susţinut de candidata de dreapta învinsă în alegerile prezidenţiale, deputata Keiko Fujimori. Cele trei partide de extremă dreaptă care doreau să îl răstoarne pe Castillo controlau 43 de voturi, iar pentru destituire ar fi fost necesare 52 din cele 130 în prima etapă, apoi 87 la proces.

Marţi, înaintea votului deputaţilor, sute de susţinători şi opozanţi ai preşedintelui s-au adunat în jurul Congresului.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

Castillo, fost profesor, provenit dintr-o familie de ţărani, şi-a acuzat oponenţii şi presupuse „grupări de interese economice” de conspiraţie împotriva sa. Procurorii peruani anchetează însă mai multe cazuri de corupţie împotriva unor colaboratori ai preşedintelui.

Din 2016, în Peru s-au succedat cinci şefi de stat. Pedro Pablo Kuczynski a demisionat din funcţia de preşedinte în 2018, cu câteva minute înainte de votul asupra unei moţiuni de destituire. Centristul Martin Vizcarra a fost destituit anul trecut după un proces similar.