DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Doi foşti responsabili ai Amnesty International în Turcia au fost condamnaţi vineri de un tribunal din Istanbul la pedepse cu închisoarea pentru activităţi „teroriste”, a anunţat organizaţia nonguvernamentală, informează AFP, scrie agerpres.

Taner Kilic, fost preşedinte al Amnesty în Turcia, a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru „apartenenţă la un grup terorist”, iar Idil Eser, o fostă directoare a Amnesty, a fost condamnată la 2 ani şi 1 lună pentru „ajutor acordat unei organizaţii teroriste”.


Citește și : Beijingul A OPRIT contagiunea și ridică majoritatea restricțiilor

Alţi doi apărători ai drepturilor omului au fost condamnaţi la aceeaşi pedeapsă ca Idil Eser, în timp ce alţi şapte militanţi, printre care un german şi un suedez, au fost achitaţi, a precizat Amnesty pe Twitter.

„Este scandalos. Acuzaţii absurde. Nicio dovadă”, a reacţionat, pe Twitter, Andrew Gardner, cercetător pentru Amnesty International în Turcia. „Nu ne vom lăsa până când nu vor fi cu toţii achitaţi”, a adăugat el.

Kilic, care este astăzi preşedintele onorific al Amnesty în Turcia, este acuzat de autorităţile turce de apartenenţă la mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, desemnat de Ankara drept eminenţa cenuşie a puciului eşuat din vara lui 2016.

Piesa principală a dosarului de acuzaţie este folosirea de către Kilic a mesageriei ByLock, o aplicaţie de comunicare criptată utilizată de susţinătorii lui Gulen, potrivit Ankarei. Cu toate acestea, un raport al poliţiei a dezvăluit că Taner Kilic nu deţinea această aplicaţie pe telefonul său.

Arestat în 2017, el fusese eliberat după 14 luni de detenţie provizorie.

Citește și : Parchetul rus cere ani grei de închisoare pentru o jurnalistă acuzată de ‘justificarea terorismului’

Pentru numeroase ONG-uri, acest proces ilustrează faptul că autorităţile turce şi-au înăsprit tonul împotriva societăţii civile, într-un context mai larg de erodare a libertăţilor după puciul eşuat în 2016.

După zădărnicirea loviturii de stat militare, guvernul turc a lansat epurări masive care au dus la încarcerarea a zeci de mii de persoane, printre care jurnalişti şi reprezentanţi critici ai societăţi civile.