DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un tribunal turc a condamnat joi 12 persoane considerate responsabile pentru incendiul ucigaş care a avut loc la un internat de fete în 2016, eveniment tragic care a şocat profund opinia publică în Turcia şi a determinat autorităţile să revizuiască dispoziţiile în caz de incendii, informează AFP, scrie agerpres.

În total, 12 persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între şapte luni şi 12 ani de închisoare, a anunţat avocata Evrem Isler. Directorul şi responsabili ai internatului au primit cele mai grele pedepse, fiind declaraţi vinovaţi de „omucidere din neglijenţă”.


Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

În timpul acestui incendiu survenit în noiembrie 2016 în internatul pentru fete din Aladag, în sudul Turciei, 11 copii şi un angajat au murit. Mai multe persoane s-au salvat sărind pe ferestre pentru a scăpa de flăcări.

Ancheta a dezvăluit disfuncţionalităţi şi neglijenţe care au suscitat indignare în Turcia. După incendiul din Aladag, mai multe trupuri carbonizate au fost găsite în faţa ieşirii de salvare, blocată.

Acest internat era administrat de o influentă comunitate religioasă, iar opoziţia a acuzat autorităţile că nu controlează suficient de strict acest tip de instituţii, care au devenit tot mai numeroase după instalarea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan şi a partidului său, în 2002.

Numeroase instituţii şcolare şi internate private sunt administrate de fundaţii religioase în Turcia, situaţie denunţată de opozanţi şi sindicate din domeniul învăţământului, care estimează că este imposibil să controlezi eficient funcţionarea lor.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii