DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un procuror turc a cerut luni pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru trei jurnalişti judecaţi în legătură cu lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia, a informat agenţia de presă Anadolu, relatează AFP, conform agerpres .

Fraţii Ahmet şi Mehmet Altan, precum şi jurnalista Nazli Ilicak, sunt acuzaţi că ar fi ‘încercat să răstoarne guvernul’, ‘să răstoarne ordinea constituţională’ şi că ‘ar fi comis o infracţiune în numele unei organizaţii teroriste fără a fi membri ai acesteia’, a precizat Anadolu.


Procurorul a cerut luni închisoarea pe viaţă pentru fiecare dintre cei trei acuzaţi în timpul unei audieri în cadrul procesului lor, deschis în iunie la Istanbul.

Citește și : Egiptul şi Rusia au semnat contractul final pentru construcția primei centrale nucleare din Egipt

Ankara îl acuză pentru organizarea loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016 pe predicatorul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA şi care neagă orice implicare în puciul eşuat.

De atunci, guvernul turc a lansat o represiune fără precedent, vizând în primul rând presupuşi susţinători ai lui Gülen, opoziţia şi mass-media. Mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost concediate sau suspendate din funcţie în cadrul acestei campanii de represiune.

Nazli Ilicak, scriitoare şi jurnalistă în vârstă de 73 de ani, care a lucrat până în 2013 pentru cotidianul proguvernamental Sabah, a fost prima personalitate din mass-media arestată după lovitura de stat eşuată. Ea se află în detenţie de la sfârşitul lunii iulie 2016.

Ahmet Altan, în vârstă de 67 de ani, este un romancier şi jurnalist care a lucrat pentru publicaţiile Hürriyet şi Milliyet şi a fondat ziarul de opoziţie Taraf. Fratele său, Mehmet Altan, 64 de ani, a scris mai multe cărţi despre politică. Ambii au fost arestaţi în septembrie 2016.

Cei trei jurnalişti sunt acuzaţi, printre altele, că au făcut apologia tentativei de lovitură de stat în timpul unei emisiuni difuzate cu o zi înainte de puci la un canal de televiziune local pro-Gülen, Can Erzincan.

În acelaşi caz, procurorii au cerut pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru fostul director de marketing al cotidianului Zaman, Yakup Simsek, pentru instructorul academiei de poliţie Sükrü Tugrul Ozsengül şi pentru graficianul Zaman, Fevzi Yazici.