DISTRIBUIȚI
Ellevate Network

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a mărturisit marţi, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, că, atunci când era cetăţeană a Republicii Democrate Germane (RDG), visul ei era să viziteze Munţii Stâncoşi din SUA şi să asculte Bruce Springsteen, informează AFP, potrivit agerpres.

Dacă Zidul nu ar fi căzut în urmă cu exact 30 de ani şi dacă RDG şi-ar fi sărbătorit ce-a de-a 70 aniversare, „ce aţi fi devenit?”, a întrebat-o săptămânalul Der Spiegel pe Merkel. „În mod cert, noi nu ne-am fi întâlnit”, a răspuns Angela Merkel, care a crescut în regiunea Brandenburg, în fosta RDG.


Citește și : Fostul ministru britanic de finanţe Philip Hammond renunţă la funcţia de parlamentar

„Până la urmă, mi-am putut realiza visul: în RDG, femeile se pensionau la 60 de ani. Prin urmare, mi-am luat paşaportul şi în urmă cu cinci ani am călătorit în America”, a spus Angela Merkel, astăzi în vârstă de 65 de ani. „În RDG, pensionarii aveau libertatea de a călători, cei care nu mai erau utili ca lucrători socialişti erau autorizaţi să plece”, a explicat ea.

America o atrăgea? „Sigur că aş fi vizitat Republica Federală (Germană). Însă eu voiam să fac prima mare călătorie în America. Dat fiind mărimea, diversitatea, cultura ei”, a precizat Merkel, care a avut de altfel ocazia să întreprindă numeroase vizite în SUA după căderea Zidului Berlinului, inclusiv cu soţul ei, reputat om de ştiinţă care a lucrat un an în San Diego.

„Să văd Munţii Stâncoşi, să mă plimb cu maşina şi să ascult Bruce Springsteen, acesta era visul meu”, a detaliat cancelarul federal german, care se va retrage de la putere cel târziu în 2021, adăugând că ea ar fi făcut această călătorie „cu o maşină mică (…) mai bună ca un Trabant”, maşina-simbol a RDG.

Citește și : Imigrant clandestin, împuşcat mortal în statul american New Mexico

Artistul american Bruce Springsteen era adulat de tineretul est-german şi a fost unul dintre puţinii interpreţi occidentali care au concertat în Berlinul de Est în 1988.

Celebrarea celei de-a 30-a aniversări de la căderea Zidului Berlinului urmează să culmineze sâmbătă la Berlin cu o ceremonie la Poarta Brandenburg din Berlin, în prezenţa mai multor lideri străini.