DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentul European se aşteaptă ca săptămâna viitoare să înceapă procedura de ratificare a acordului privind Brexitul negociat cu Londra, au anunţat parlamentarii marţi, scrie Reuters, potrivit news.ro .

După ce acordul negociat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană a fost respins de parlamentul britanic, premierul Theresa May a declarat că va reîncepe discuţiile cu oficialii UE. Blocul european a transmis că aşteaptă noi propuneri însă a precizat că acordul deja negociat este cea mai bună variantă pentru britanici.


Citește și : BILANȚ: 94 de persoane au murit în urma exploziei din Mexic

UE a subliniat însă că ar putea lucra la un text anexat acordului care ar putea oferi detalii privind viitoarea relaţie între Marea Britanie şi UE dacă Londra va opta pentru legături mai strânse.

„Să sperăm că la sfârşitul lui ianuarie vom începe procedura”, a declarat parlamentara Danuta Hubner. Ea se aşteaptă ca acordul privind Brexitul să fie votat de Parlamentul European miercurea sau joia viitoare pentru ca parlamentarii să poată începe procedura de ratificare.

Guy Verhofstadt, reprezentantul UE pentru Brexit, a declarat că începerea procesului ar transmite un semnal important.

„Acest lucru înseamnă că nu este posibilă o renegociere. Dacă o renegociere este posibilă, va fi doar în legătură cu Declaraţia Politică acolo unde nu avem nimic împotriva în a ne angaja pentru legături mai puternice între UE şi Marea Britanie”, a afirmat Verhofstadt în faţa parlamentului.

„Pentru moment problema în Marea Britanie pare să fie că există doar majorităţi negative în Camera Comunelor”, a adăugat el.

„Nu există majorităţi pozitive pentru alternative în acest moment. Prelungirea Articolului 50 fără un plan clar care să se bazeze pe o majoritate în Camera Comunelor pare un lucru foarte greu de făcut”, a afirmat Verhofstadt.

Citește și : O persoană a murit în urma atacului cu vehicul-capcană din orașul sirian Latakia

Dacă Brexitul va fi amânat până după sfârşitul lui iunie, atunci Marea Britanie va trebuie să organizeze alegeri europarlamentare în mai.

„Oricare ar fi soluţia pentru Brexit, acest lucru nu va opri adunările Parlamentului când vine momentul”, a afirmat Hubner.