DISTRIBUIȚI

Pakistanul a anunţat că îşi închide spaţiul aerian ‘până la noi ordine’, a indicat miercuri Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA), după ce Islamabadul a declarat anterior că a doborât două avioane de vânătoare ale forţelor aeriene indiene, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Autoritatea Aviaţiei Civile a închis oficial spaţiul aerian până la noi ordine’, a indicat aceasta pe Twitter. Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a precizat că această decizie a fost luată ‘date fiind circumstanţele’.


Citeşte şi: Kashmirul dă în clocot: Pakistanul a doborât două avioane indiene! – VIDEO

O sursă apropiată CAA a indicat că toate companiile aeriene au primit ordin să-şi ‘suspende operaţiunile în Pakistan până la noi ordine’.

Pakistanul şi-a închis spaţiul aerian, a confirmat şi Eurocontrol, agenţia europeană pentru controlul traficului aerian, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea Kashmirului, transmite Reuters. 

Eurocontrol, care coordonează traficul în spaţiile aeriene a 41 de state, a comunicat companiilor aviatice că spaţiul aerian pakistanez a fost închis ‘cu efect imediat’. 

De partea indiană, cel puţin cinci aeroporturi au fost de asemenea închise şi numeroase zboruri anulate, au indicat responsabili din domeniu sub acoperirea anonimatului. Autoritatea indiană pentru aviaţia civilă nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Pakistanul ‘nu vrea să se îndrepte spre un război’ cu India, a asigurat miercuri armata pakistaneză, la puţin timp după ce a anunţat că a doborât două avioane indiene în spaţiul aerian al ţării.

‘Vrem să rămânem responsabili, nu dorim o escaladare. Nu vrem să ne îndreptăm spre un război’ cu India, a asigurat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asif Ghafoor, în cursul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Două mari puteri nucleare sunt în prag de RĂZBOI! India îşi închide mai multe aeroporturi

‘Scopul este să spunem „putem face orice, dar nu vrem să o facem cu preţul păcii în această regiune”‘, a adăugat el, subliniind că ‘războiul este un eşec al politicii, ceea ce India trebuie să înţeleagă’.

Generalul pakistanez a declarat că cei doi piloţi indieni capturaţi se află în custodia Islamabadului, iar unul dintre ei primeşte îngrijiri la spital.

Armata pakistaneză anunţase anterior că a ‘doborât’ două avioane de vânătoare indiene în spaţiul aerian al Pakistanului – unul a căzut în Kashmirul indian, iar celălalt în partea pakistaneză a Kashmirului. New Delhi nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Reacţia pakistaneză survine la o zi după o operaţiune a forţelor aeriene indiene în Pakistan, prima după războiul din 1971.

Escaladarea tensiunilor este o consecinţă a atentatului sinucigaş cu maşină capcană comis la 14 februarie şi soldat cu cel puţin 40 de morţi în rândul forţelor de securitate indiene în partea Kashmirului controlată de India. Atacul a fost revendicat de Jaish-e-Mohammed, o grupare islamistă armată acuzată de New Delhi că utilizează baze de pe teritoriul Pakistanului.

Aviaţia indiană a intrat în acţiune marţi, bombardând o tabără de refugiaţi despre care New Delhi crede că ar aparţine Jaish-e-Mohammed.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Macron au fost eliberaţi din puşcărie

Un nou raid aerian a fost efectuat miercuri de aviaţia indiană în spaţiul aerian pakistanez, antrenând o reacţie a armatei Pakistanului, conform Reuters.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit separat cu omologii săi indian şi pakistanez, îndemnându-i să evite ‘noi acţiuni militare’ şi ‘costul unei escaladări’ a tensiunilor.

De asemenea, China şi Uniunea Europeană au lansat un apel la reţinere către India şi Pakistan, două puteri nucleare din 1998.