DISTRIBUIȚI

Ciprul, ca reacţie la tensiunile crescânde cu Turcia pe fondul exploatării zăcămintelor de hidrocarburi în Mediterana, a comandat recent rachete antiariene şi rachete antinavă, informează joi AFP şi agerpres., citând o sursă apropiată dosarului.

Armata cipriotă a semnat în decembrie un contract cu fabricantul de rachete european MBDA în valoare de 150 milioane de euro pentru furnizarea de rachete sol-aer Mistral cu rază foarte scurtă de acţiune, potrivit acestei surse, confirmând astfel o informaţie apărută în La Tribune.


Citeşte şi: Atac TERORIST la Ierusalim! O maşină a intrat cu viteză în oameni!

MBDA a mai semnat un contract de 90 de milioane de euro cu marina cipriotă pentru furnizarea unor rachete antinavă Exocet, care vor echipa o baterie de coastă.

Contactată de AFP, MBDA nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

În ultimele luni, Turcia a trimis nave de foraj în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului, în pofida avertismentelor Washingtonului şi ale Uniunii Europene, din care face parte şi Ciprul. În decembrie, Ankara a desfăşurat şi o primă dronă militară în Ciprul de Nord şi, potrivit presei turce, ar intenţiona să construiască acolo o bază navală.

Citeşte şi: Un tren de mare viteză A DERAIAT în nordul Italiei. Doi oameni au murit!

Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974, intenţionează să se sprijine pe un acord încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu Guvernul naţional libian (GNA) pentru a pune capăt izolării sale în Mediterana de est şi a începe exploatarea de hidrocarburi în zonă.

În faţa revendicărilor Ankarei, Ciprul, Grecia şi Israelul au semnat la începutul lunii ianuarie un acord pentru construirea gazoductului EastMed cu scopul de a pompa gazele extrase în Mediterana orientală spre Grecia prin Cipru.