DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus a contribuit la intensificarea recrutării de copii de către grupările armate din Columbia, în contextul în care şcolile şi serviciile de protecţie a minorilor şi-au întrerupt activitatea, a anunţat vineri organizaţia Salvaţi Copiii, transmite dpa, potrivit agerpres.

Zeci de copii au fost ucişi, mutilaţi sau recrutaţi de grupările armate într-un reviriment al violenţelor şi tulburărilor civile în statul sud-american, potrivit unui comunicat al organizaţiei.


Citeşte şi: Donald Trump S-A INFECTAT cu COVID-19! El şi Melania intră în carantină!

Comunicatul citează cifrele Coaliţiei împotriva implicării copiilor şi tinerilor în conflictul armat din Columbia (COALICO), care a înregistrat 190 de cazuri de recrutare şi exploatare a copiilor de către grupări armate, în prima jumătate a acestui an.

Comparativ, în perioada corespunzătoare din 2019 au fost înregistrate doar 38 astfel de cazuri.

„Este o tendinţă profund îngrijorătoare, determinată în parte de pandemia de coronavirus, în condiţiile în care şcolile şi alte servicii de protecţie s-au închis şi copiii au devenit o ţintă uşoară pentru grupările armate”, a subliniat Salvaţi Copiii.

Mai mult, pandemia nu a împiedicat intensificarea rapidă a violenţelor, remarcă organizaţia.

Până acum în acest an în Columbia au avut loc peste 60 de masacre, definite ca uciderea a cel puţin trei persoane, soldate cu peste 240 de decese, conform observatorului local Indepaz. Mai multe dintre aceste masacre au avut ca ţintă minori.

Guvernul preşedintelui Ivan Duque atribuie astfel de masacre confruntărilor dintre grupuri armate rivale implicate în traficul de droguri.

Citeşte şi: Un distrugător american a pătruns în apele teritoriale ale Venezuelei

Predecesorul lui Duque, Juan Manuel Santos, a semnat în 2016 un acord de pace cu mişcarea de gherilă FARC, dar în multe regiuni ale ţării continuă să activeze disidenţi ai FARC, militanţi ai grupării de gherilă Armata Naţională de Eliberare (ELN) şi o serie de alte formaţiuni paramilitare şi grupuri de crimă organizată.

Un răspuns ferm şi concertat al autorităţilor, societăţii civile şi comunităţilor este esenţial pentru a pune capăt acestui război împotriva copiilor, a subliniat Maria Paula Martinez, directoarea Salvaţi Copiii pentru Columbia.