DISTRIBUIȚI

Peru a lansat miercuri o alertă epidemiologică naţională după ce a detectat primul caz de difterie din ultimii 20 de ani în această ţară, în plin efort de a ţine sub control pandemia de COVID-19, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit AFP şi agerpres.

”Spitalul Dos de Mayo (din Lima) a identificat şi notificat imediat acest caz” către serviciile epidemiologice, a precizat pentru presă viceministrul pentru Sănătate, Luis Surrez.


Citeşte şi: Bilanţ negru în Franţa: 523 de oameni au fost răpuşi de coronavirus în doar 24 de ore

Pacienta este o fetiţă în vârstă de cinci ani, care locuieşte în centrul Limei. Autorităţile sanitare vor efectua controale preventive în rândul vecinilor din cartierul unde aceasta locuieşte, pentru a detecta alte cazuri posibile.

Fetiţa spitalizată a fost vaccinată împotriva difteriei după naştere, dar nu a primit şi dozele de rapel. Prin urmare, este vorba despre un copil ”nevaccinat”, a precizat Surrez.

Ultimul caz de difterie – care poate fi mortală la 10% dintre pacienţi – a fost înregistrat în această ţară în anul 2000.

Difteria, o infecţie bacteriană care poate fi evitată prin vaccinare, atacă nasul şi gâtul, iar dacă nu este tratată, inima şi sistemul nervos.

Cu aproximativ trei luni în urmă, Organizaţia panamericană a sănătăţii a avertizat că pandemia de COVID-19 ar putea avea un ”impact devastator” asupra serviciilor sanitare din America Latină şi din Caraibe.

Citeşte şi: POTOP în Vietnam! Un taifun puternic a luat cu el viaţa a 26 de pescari

În Peru, de mai bine de două luni, se înregistrează o reducere lentă, dar constantă a numărului de cazuri noi şi a deceselor asociate coronavirusului.

Ţara a înregistrat în total 892.000 de cazuri şi 34.000 de decese de la debutul pandemiei.