DISTRIBUIȚI

Tunisia şi Indonezia au transmis marţi membrilor Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care condamnă anexarea de către Israel a unor teritorii din Cisiordania, prevăzută în planul american de pace pentru Orientul Mijlociu, transmite Reuters, potrivit agerpres.

SUA îşi vor exercita probabil dreptul de veto în Consiliu, pentru a împiedica adoptarea rezoluţiei, însă – apreciază Reuters – proiectul exprimă dezaprobarea unor membri faţă de planul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care propune anexarea coloniilor evreieşti din teritoriul palestinian.


Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

Surse diplomatice au declarat că negocierile asupra textului rezoluţiei vor începe probabil săptămâna aceasta. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmează să îşi prezinte Consiliului de Securitate poziţia asupra planului săptămâna viitoare, eventual chiar cu ocazia votului privind proiectul.

În formularea propusă, rezoluţia „subliniază ilegalitatea anexării oricărei părţi” din teritoriile palestiniene şi „condamnă declaraţiile recente care fac apel la anexarea de către Israel” a acestor teritorii. În acelaşi timp, documentul insistă asupra necesităţii de a accelera eforturile internaţionale şi regionale pentru începerea unor „negocieri credibile privind toate problemele legate de statutul final în procesul de pace din Orientul Mijlociu, fără excepţii”.

Planul de pace al lui Trump, definitivat după trei ani de consilierul şi ginerele său Jared Kushner, recunoaşte autoritatea Israelului asupra coloniilor şi le cere palestinienilor să îndeplinească mai multe condiţii pentru a avea un stat cu capitala într-o localitate din Cisiordania, la est de Ierusalim. Kushner urmează să prezinte joi detalii ambasadorilor din Consiliul de Securitate.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

Palestinienii au respins planul, dar unele state arabe au apreciat că poate fi un punct de plecare pentru reluarea negocierilor israeliano-palestiniene, blocate de multă vreme.

Dacă SUA fac uz de veto în Consiliu, palestinienii vor putea prezenta proiectul de rezoluţie Adunării Generale a ONU, unde votul celor 193 de membri ar reflecta modul în care este privit planul lui Trump pe plan internaţional.