DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Parlamentul European a lansat marţi apelul la candidaturi pentru Premiul ”Daphne Caruana Galizia”, acordat anual pentru a recompensa jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene, potrivit agerpres

Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul PE.


Citește și : Berlinul insistă pentu reformarea NATO

Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele doar online, pe site-ul www.DaphneJournalismPrize.eu.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Premiul şi suma aferentă de 20 000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere, se mai arată în comunicat. Într-o rezoluţie adoptată în mai 2018, eurodeputaţii au cerut ţărilor Uniunii să pună la dispoziţie fonduri publice adecvate şi să promoveze o mass-media pluralistă, independentă şi liberă.

Citește și : CANICULĂ la Moscova! A fost egalat un record vechi de 120 de ani!

Jurnalista Daphne Caruana, în vârstă de 53 de ani, a fost ucisă în octombrie 2017, când maşina sa a fost aruncată în aer de un dispozitiv exploziv, după ce publicase mai multe reportaje despre cazuri de corupţie care vizau guvernul maltez.