DISTRIBUIȚI
ansa

Partidul Democrat (PD) a anunţat joi că a amânat până în 3 mai decizia privind participarea sau nu la noul guvern italian împreună cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) după o nouă rundă de consultări politice, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Am decis să convocăm conducerea naţională’ pentru a decide ‘dacă şi cum să participăm la negocierile’ cu M5S, a indicat Maurizio Martina (foto), liderul interimar al PD de la demisia lui Matteo Renzi a doua zi după alegerile legislative din 4 martie, care nu au permis o departajare clară a forţelor politice implicate.


Citeşte şi: Kim Jong-Un va trece PE JOS în Coreea de Sud

PD, care guvernează în Italia din 2013, a obţinut doar 19% din voturi.

Martina a recunoscut ‘paşi înainte’ importanţi din partea M5S, dar fără a ‘ascunde dificultăţile’ existente între cele două tabere, aflate o perioadă îndelungată pe poziţii opuse.

‘Suntem forţe politice diferite, cu puncte de vedere diferite’, a avertizat Martina după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

Acesta din urmă a fost mandatat de preşedintele Sergio Mattarella să ‘exploreze’ posibilitatea unui acord privind noul guvern între PD şi M5S, după eşecul unei negocieri anterioare între formaţiunea antisistem şi coaliţia de centru-dreapta, care a obţinut primul loc la scrutinul din 4 martie, cu 37% din voturi.

Fico mai trebuie să se întâlnească cu liderii M5S înainte de a-l informa în cursul după amiezii pe preşedintele Mattarella despre evoluţia negocierilor.

Citeşte şi: POTOPUL din Israel şi Cisiordania a răpit deja două vieţi – VIDEO 

Devenit primul partid al Italiei cu peste 32% din voturi, M5S revendică dreptul de a guverna, la fel ca şi coaliţia de dreapta/extrema dreaptă în care Liga lui Matteo Salvini (17%) a surclasat Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (14%).

O alianţă între M5S şi PD nu ar dispune decât de o majoritate foarte strânsă în parlament, în special în Senat.

Or, ideea provoacă valuri în interiorul ambelor partide. Mai multe personalităţi din ambele tabere se opun, în special în PD, unde mulţi au evocat atacurile violente ale M5S împotriva formaţiunii în anii când aceasta s-a aflat la guvernare.

În cazul eşecului acestei noi axe, M5S se declară în favoarea organizării de noi alegeri.

Citeşte şi: Grav accident în India: Un autobuz şcolar a fost lovit de tren. Mai mulţi copii au murit