DISTRIBUIȚI
The San Diego Union-Tribune

Preşedintele american Joe Biden îşi susţine marţi seara (miercuri ora 02.00 GMT) discursul privind „Starea Uniunii” în faţa unei liste de invitaţi pe care figurează, între alţii, soţul fostei lidere a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, o fostă ambasadoare afgană, bărbatul care l-a dezarmat pe autorul recentului atac armat din Monterey, soldat cu 11 morţi, şi întreaga familie a lui Tyre Nichols, care a murit în ianuarie după ce a fost bătut de poliţia din Memphis, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Este de aşteptat ca Biden să folosească acest discurs – rostit într-o şedinţă comună a Congresului – ca pe o deschidere neoficială a sezonului campaniei prezidenţiale 2024 şi să-şi expună principalele priorităţi în plan politic.


Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Reuters detaliază o parte din invitaţii la eveniment.

– Brandon Tsay: Tânărul de 26 de ani a fost numit „erou” de autorităţi după ce l-a dezarmat pe autorul unui atac armat care împuşcase mortal 11 oameni într-o sală de festivităţi din Monterey Park (California), de Anul nou lunar, şi se pregătea să atace din nou. Tsay a fost invitat de reprezentanta democrată de California Judy Chu.

– Mama lui Tyre Nichols, RowVaughn Wells, şi tatăl său vitreg, Rodney Wells. Tyre Nichols, motociclist de culoare, a murit după ce a fost oprit în mod „brutal” de poliţie la un control rutier. Cinci poliţişti din Memphis au fost puşi sub acuzare în legătură cu moartea sa. Părinţii săi au acceptat invitaţia venită din partea preşedintelui grupului aleşilor de culoare din Congres, reprezentantul democrat Steven Horsford, şi a Casei Albe.

– Ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a fost invitată de Prima Doamnă Jill Biden. Casa Albă a precizat că este o „recunoaştere a sprijinului susţinut al Statelor Unite pentru Ucraina, la aproape un an după ce Rusia a lansat un atac neprovocat”.

– Casa Albă l-a invitat şi pe Paul Pelosi, soţul fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, un semn că şeful statului va aborda probabil în discurs şi pericolele extremismului de dreapta în SUA. Paul Pelosi a fost atacat de un intrus care a pătruns în octombrie în locuinţa lor din California, atac care, a amintit Casa Albă, „ar fi fost motivat politic, intrusul având se pare intenţia să o agreseze şi să o răpească” pe Nancy Pelosi.

– Între celebrităţile ce urmează să asiste se numără Bono, solistul formaţiei irlandeze U2, invitat de Biden pentru implicarea sa în combaterea HIV/SIDA şi sărăciei.

– Alţi invitaţi ai Casei Albe sugerează că Biden va aborda problema dreptului femeilor la avort, a finanţării cercetării anticancer şi a combaterii fentanilului. Între ei se află Darlene Gaffney, supravieţuitoare a cancerului; Amanda Zurawski, care a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa din cauza interzicerii avortului în Texas, şi Doug Griffin, care şi-a pierdut fiica în vârstă de 20 de ani în urma unei supradoze de fentanil, un puternic analgezic opioid.

– Reprezentanta democrată din Missouri Cori Bush l-a invitat pe Michael Brown Sr, tatăl lui Michael Brown, împuşcat mortal în 2014 de un poliţist din Ferguson, St.Louis, caz care a contribuit la naşterea mişcării Black Lives Matter.

– Fosta ambasadoare afgană în SUA Roya Rahmani, care a ocupat acest post din decembrie 2018 până în iulie 2021; în august 2021 SUA şi-au încheiat retragerea forţelor din Afganistan, după un război de 20 de ani. Ea a fost invitată de preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei reprezentanţilor, Michael McCaul, acesta exprimându-şi speranţa că prezenţa ei „le va transmite femeilor din Afganistan un semnal că nu au fost uitate”.

– Reprezentanta Elise Stefanik a anunţat că invitatul ei la discurs va fi şeriful Jeffrey T.Smith din Fort Plain, New York, şi a atras atenţia într-un comunicat asupra problemei criminalităţii, criticând politicile lui Biden în privinţa aplicării legii.

Citește și : Opt luptători au fost salvaţi de sub dărâmături în Turcia (VIDEO)

– Senatoarea Elizabeth Warren a anunţat că a invitat-o pe Eugenie Ouedraogo, studentă la asistenţă medicală şi mamă a trei copii, pentru a scoate în evidenţă problemele accesului la asistenţă pentru copii.

– Doi noi aleşi în Camera Reprezentanţilor au invitat părinţii a două victime ale unor atacuri armate în şcoli: reprezentanţii democraţi Greg Casar (Texas) şi Maxwell Frost (Florida) i-au invitat pe Brett Cross, al cărui fiu Uziyah Garcia a fost una dintre victimele atacului din mai 2022 din Uvalde (Texas), soldat cu moartea a 19 copii şi două cadre didactice, şi pe Manuel Oliver, tatăl lui Joaquin Oliver, una dintre cele 17 victime ale atacului din 2018 din Parkland (Florida).