DISTRIBUIȚI
InfoMigrants

Patru ţări din Uniunea Europeană au cerut luni Organizaţiei Naţiunilor Unite să ia măsuri împotriva Belarus care încurajează migranţii să pătrundă ilegal pe teritoriul UE, calificând această acţiune a regimului de la Minsk drept „atac hibrid”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Şefii de guvern din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au apreciat într-o declaraţie comună că afluxul de migranţi fusese „planificat şi organizat sistematic de regimul lui Aleksandr Lukaşenko”.


Citește și: Olaf Scholz apără misiunea Bundeswehr-ului în Afganistan – Black News

Mii de migranţi, în cea mai mare parte originari din Orientul Mijlociu, au trecut frontiera dintre Belarus şi UE în ultimele luni, ceea ce Uniunea Europeană consideră a fi o formă de represalii a regimului în faţa sancţiunilor din ce în ce mai aspre pe care Bruxellesul i le impune.

„A venit timpul de a aduce problema relelor tratamente aplicate migranţilor pe teritoriul belarus în atenţia Naţiunilor Unite, în special a Consiliului de Securitate al ONU”, menţionează declaraţia.

„Cerem Înaltului comisar al ONU pentru refugiaţi să ia măsuri active în vederea facilitării unei rezoluţii asupra acestei situaţii şi să ceară Belarus să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale”, adaugă textul.

Cele patru ţări declară că vor acorda toată protecţia necesară refugiaţilor care traversează frontiera, conform dreptului internaţional, dar cer de asemenea „eventuale noi măsuri restrictive din partea UE pentru a împiedica orice nouă imigraţie ilegală organizată de statul belarus”.

„Utilizarea refugiaţilor şi migranţilor ca armă ameninţă securitatea regională a Uniunii Europene şi constituie o gravă încălcare a drepturilor omului”, au scris cei patru prim-miniştri.

Citeşte şi: Biden speră că evacuarea din Afganistan să se încheie până la 31 august – Black News

Cele trei ţări UE care au frontieră terestră comună cu Belarus – Letonia, Lituania şi Polonia – încearcă să blocheze sau să respingă migranţii care încearcă să o treacă ilegal.

În numeroase cazuri, autorităţile de la Minsk împing migranţii spre frontiera UE, ceea ce a dus la situaţii de impas. Un grup de migranţi afgani rămâne astfel blocat de două săptămâni pe o porţiune de frontieră între Polonia şi Belarus.