DISTRIBUIȚI
Ziarul BURSA

Patru state membre ale UE (Franţa, Danemarca, Italia şi Suedia) susţin planurile de reducere a numărului certificatelor tranzacţionate pe piaţa europeană a emisiilor de carbon (ETS) pentru a diminua emisiile de CO2, sprijinind astfel una dintre reformele esenţiale propuse de Comisia Europeană, potrivit unor documente europene, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.   

În schimb, un sprijin mai redus este manifestat pentru adăugarea transporturilor şi clădirilor în această piaţă de comercializare a certificatelor de emisii.


Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

Comisia Europeană a publicat joi răspunsurile statelor membre în cadrul unei consultări privind politica de reducere a emisiilor poluante, împreună cu sute de alte răspunsuri venite din partea unor ONG-uri, companii, grupuri de lobby şi cetăţeni.

Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) este principalul instrument de politică al UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, impunând centralelor electrice, fabricilor şi companiilor aeriene europene să achiziţioneze certificate de acest fel tot mai costisitoare, în timp ce plafonul numărului de certificate tranzacţionabile scade de la an la an.

Comisia Europeană va propune în iunie o reformă majoră a ETS, având în vedere obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, plus obiectivul intermediar al diminuării emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în anul 2030 faţă de nivelul anului 1990.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților

Dar, în timp ce statele mai bogate vest-europene sunt în general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele s-ar putea lovi de opoziţia ţărilor central şi est-europene, care atrag atenţia că economiile lor încă nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi prin urmare au nevoie de finanţări pentru a putea susţine costurile generate de aceste transformări.

Atingerea obiectivelor climatice ale UE va implica o remodelare a economiei europene în aproape toate sectoarele, cu reforme majore în cel energetic şi al transporturilor şi de asemenea ample reabilitări ale clădirilor.