DISTRIBUIȚI
Reuters

Patru soldaţi iranieni deţinuţi de o grupare extremistă au fost eliberaţi în Belucistan, provincie instabilă din sud-vestul Pakistanului, la graniţa cu Iranul şi Afganistanul, a anunţat joi armata pakistaneză, informează AFP, potrivit agerpres.

Operaţiunea de salvare s-a desfăşurat în districtul Chagi, vast teritoriu arid la frontiera celor trei ţări. „După schimburi de focuri, cei patru iranieni au fost găsiţi”, se spune în comunicatul armatei.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

Potrivit comunicatului, care nu precizează nici data de eliberare, nici despre ce grupare extremistă este vorba, militarii vor fi predaţi autorităţilor iraniene.

În octombrie anul trecut, gruparea Jaish al-Adl („armata justiţiei”, jihadistă şi separatistă) a capturat 12 membri ai forţelor de securitate iraniene lângă frontiera pakistaneză. Cinci dintre ei au fost eliberaţi şi predaţi Iranului de către Islamabad.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

Relaţiile între cele două ţări vecine s-au tensionat recent, când Teheranul a acuzat Islamabadul că susţine Jaish al-Adl, după ce gruparea a revendicat la mijlocul lui februarie un atentat sinucigaş în care au fost ucişi 27 de soldaţi iranieni.

Considerată organizaţie teroristă de Teheran, Jaish al-Adl a fost formată în 2012 de foşti membri ai unei organizaţii sunite extremiste, care au desfăşurat o rebeliune în Sistan-Belucistan până în 2010.