DISTRIBUIȚI
cas.sk

Parchetul din Slovacia a pus sub inculpare luni patru persoane în cazul uciderii jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, o tragedie care a dus la izbucnirea unor proteste masive împotriva corupţiei la nivel înalt şi l-a forţat pe premierul de atunci, Robert Fico, să demisioneze, relatează Reuters, potrivit agerpres.

O purtătoarea de cuvânt a procuraturii de stat a transmis într-un comunicat că printre cele şase capete de acuzare reţinute în legătură cu uciderea prin împuşcare, în 2018, a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, se numără şi cel de crimă cu premeditare.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Principalul suspect este Marian Kocner (foto), un antreprenor cu conexiuni politice care a fost un subiect-cheie al investigaţiilor jurnalistului privind corupţia şi nepotismul în Slovacia şi despre care procurorii consideră că a comandat crima.

Kocner a negat prin avocatul său orice acuzaţie.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi Martina Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor în afara capitalei Bratislava în luna februarie a anului trecut.

Crimele au zguduit scena politică din Slovacia, stat membru al UE, au atras proteste cu participarea a până la 70.000 de persoane la un moment dat şi l-au determinat pe Fico, politician de stânga, să demisioneze în luna martie.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

Coaliţia sa de trei partide a supravieţuit, condusă de succesul lui Fico, ales chiar de acesta, Peter Pellegrini, însă apoi furia publică a reizbucnit după ce noi detalii din ancheta asupra uciderii lui Kuciak au arătat nivelul controlului deţinut de Kocner asupra unor instituţii ale statului.

Trei suspecţi, printre care şi Kocner, au pledat ‘nevinovat’, însă un al patrulea a recunoscut că l-a împuşcat pe Kuciak, iar un al cincilea a mărturisit că a facilitat crima.