DISTRIBUIȚI
afp

Patru persoane au decedat din cauza Ebola de la reapariţia maladiei în estul RD Congo, unde populaţia se opune măsurilor sanitare, relatează AFP, informează news.ro .

“De la reapariţia epidemiei, am înregistrat deja şase cazuri de Ebola. Am pierdut patru bolnavi. Doi au murit vineri şi sâmbătă. Ne ocupăm de ceilalţi doi pacienţi, care sunt internaţi în Centrul de tratament Ebola din Katwa”, a declarat Eugene Syalita, ministru provincial al Sănătăţii.


Citește și : Un medic american a murit unei cauza unei reacţii Covid-19 rare după ce s-a vaccinat cu ambele doze

Alţi doi pacienţi au decedat la 3 februarie şi la 10 februarie.

“Unele familii refuză categoric ca locuinţele să le fie dezinfectate şi ca înmormântările să fie securizate”, a precizat Syalita, adăugând că oamenii încă nu înţeleg că Ebola revine.

La fel ca în trecut, populaţia din regiune refuză să creadă în existenţa Ebola şi se opune schimbărilor necesare pentru evitarea contaminării. Oamenii nu sunt de acord să evite atingerea bolnavilor sau să nu spele trupurile celor care au murit din cauza Ebola.

A zecea emidemie, declarată în regiune în 1 august 2018, s-a încheiat abia la 25 iunie 2020, din cauza problemelor de siguranţă din zonă şi a reticenţei localnicilor. Au murit peste 2.200 de oameni, fiind cea mai gravă epidemie din istoria Ebola în RDC, de la apariţia virusului, în 1976.

În 18 noiembrie 2020, RD Congo a declarat încheiată a 11-a epidemie de Ebola, care a cauzat moartea a 55 de persoane.

Citește și : Navalnîi, condamnat la plata unei amenzi pentru ‘defăimare’ la adresa unui veteran de război

Ebola infectează oamenii care au contact cu animale purtătoare, inclusiv cimpanzei, lilieci de fructe şi antilope de pădure. Apoi se răspândeşte de la om la om prin contact direct cu sângele infectat, fluide sau, indirect, prin contact cu mediul contaminat.

Funeraliile din comunităţi, unde oamenii ajută la spălarea trupului celui decedat, pot reprezenta un factor cheie de răspândire a Ebola. Trupurile victimelor pot în continuare să transmită virusul. Perioada de incubare este de două zile până la trei săptămâni.