DISTRIBUIȚI
Deutsche Welle

Un agricultor austriac a fost condamnat miercuri la patru luni de închisoare cu executare – o pedeapsă rar întâlnită în astfel de cazuri – pentru faptul că a folosit în mod ilegal un insecticid care a determinat moartea a zeci de stupi ai apicultorilor din zonele învecinate, informează AFP, potrivit agerpres.

Acel producător de fructe şi-a stropit livezile cu Clorpirifos, un insecticid foarte puternic, într-o perioadă în care pomii fructiferi erau încă înfloriţi şi atrăgeau multe albine. O astfel de acţiune este interzisă prin lege. Albinele din aproximativ 50 de stupi din acea regiune au murit.


Citește și : Trump afirmă că este deschis să se întâlnească cu preşedintele venezuelean Maduro

Tribunalul din Klagenfurt, oraş din sudul Austriei, l-a găsit vinovat la acuzaţia de „atingeri deliberate aduse mediului înconjurător” şi a subliniat că acel agricultor, care participa cu regularitate la cursuri de formare profesională, a acţionat în deplină cunoştinţă de cauză.

Acuzatul, un bărbat de 47 de ani, stabilit în regiunea Lavanttal, a fost condamnat la 12 luni de închisoare, din care patru luni cu executare. El a anunţat deja că va face recurs.

Tribunalul a subliniat că pedeapsa de închisoare cu executare trebuie să aibă un efect de „prevenţie” şi să reamintească oamenilor că „folosirea produselor fitosanitare nu poate fi efectuată decât în cadrul unui echilibru între ecologie şi economie”.

Citește și : Guvernul de uniune naţională din Libia anunţă semnarea unui nou acord de încetare a focului în apropiere de Tripoli

Utilizarea masivă a insecticidelor în agricultură este considerată vinovată pentru creşterea puternică a mortalităţii albinelor şi a altor insecte polenizatoare pe plan mondial. Uniunea Europeană a decis în aprilie să interzică anumite substanţe din familia neonicotinoidelor.