DISTRIBUIȚI
dpa

Şefii de guvern a patru landuri germane au trimis o scrisoare comună către 13 membri ai Congresului SUA pentru a le cere să-l împiedice pe preşedintele american Donald Trump să reducă prezenţa militară americană în Germania, după ce el şi-a anunţat în iunie intenţia de a retrage 9.500 de soldaţi din această ţară, informează postul de televiziune belgian RTBF, potrivit agerpres.

Împreună cu bazele lor, unităţile lor de luptă şi spitalele lor militare, trupele americane staţionate în Germania reprezintă „coloana vertebrală a prezenţei americane în Europa şi a capacităţii de acţiune a NATO”, pledează cei patru lideri regionali în mesajul consultat de Stuttgarter Zeitung şi de Stuttgarter Nachrichten. Proveniţi din diferite familii politice (ecologist, social-democrat şi conservator), reprezentanţii landurilor Baden-Wurtemberg, Renania-Palatinat, Bavaria şi Hessa cer parlamentarilor americani „să nu taie, ci să întărească legătura de prietenie” între cele două ţări.


Citeşte şi: Regele Arabiei Saudite a fost INTERNAT în spital

Cele patru landuri au în comun faptul că adăpostesc fiecare câte o bază militară a SUA. Dar prezenţa trupelor americane ar putea să se reducă în viitor, Donald Trump anunţându-şi în iunie intenţia de a retrage 9.500 de militari din Germania, ceea ce ar face să scadă contingentul american la 25.000 de militari.

Preşedintele american reproşează Germaniei că nu atinge obiectivele stabilite de NATO în materie de cheltuieli consacrate apărării şi că tratează „rău” SUA pe plan comercial. Veleităţile americane creează temeri într-o slăbire a capacităţilor de descurajare ale NATO, în special faţă de Rusia. De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania este ţara europeană pe teritoriul căreia se află cei mai mulţi soldaţi americani.

Citeşte şi: RUPERE de NORI în India! Cel puţin 3 morţi şi 7 dispăruţi