DISTRIBUIȚI

Patru persoane care au fost condamnate la moarte în statul american Tennessee au cerut unui tribunal federal să fie executați prin împușcare și nu prin administrarea unei injecții letale, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Cererea a fost făcută vineri, după ce un alt deținut, Edmund Zagorski a fost executat pe un scaun electric, într-o închisoare de maximă securitate din Tennessee. Avocatul lui Zagorski a argumentat că metoda este mult mai umană decât administrarea unei injecții letale, din cauza timpului în care deținutul moare. Aceasta a fost prima execuție în scaun electrict în Tennessee din 2007.


Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

Printre cei patru deținuți se numără David Earl Miller, care va fi executat pe data de 6 decembrie. Acesta a fost condamnat încă din 1981, după ce a abuzat sexual și a omorât o femeie în vârstă de 23 de ani care suferea un handicap mintal.

„Există una sau mai multe alternative pentru metodele de execuție, care reduc substanțial riscul de provocare a unei dureri mari și inutile, creată de folosirea scaunului electric pentru a efectua o execuție”, a declarat Stephen Kissinger, avocatul din oficiu care îi reprezintă pe deținuți.

În procesul înaintat curții federale, este argumentat că statul dispune deja de personal antrenat, arme de foc și spațiu în care să desfășoare o astfel de execuție. Procesul mai propunerea administrarea unor substanțe letale pe cale orală în loc de folosirea unei injecții, sau alte tipuri de droguri.

„Din cauză că injecția letală, deținuții trebuie să aleagă scaunul electric pentru a evita o pedeapsă mai mare decât cea impusă de lege”, a adăugat Kissinger.

Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Ceilalți trei deținuți menționați în proces sunt Nicholas Todd Sutton, Stephen Michael West și Terry Lynn King.

Metoda de execuție prin împușcare a fost folosită ultima oară în anul 2010, când Lee Gardner a fost executat pentru uciderea procurorului Michael Burdell în 1984.

În prezent, doar trei state americane mai permit folosirea acestei metode: Mississippi, Oklahoma și Utah.