DISTRIBUIȚI
Sky News

Patru bărbaţi au fost arestaţi joi în ancheta privind moartea jurnalistei de investigaţie Lyra Mckee, ucisă la 18 aprilie la Londonderry, o crimă revendicată de gruparea disidentă Noua IRA, a indicat poliţia din Irlanda de Nord, citată de France Presse, potrivit agerpres.

‘Patru persoane de 15, 18, 38 şi 51 de ani au fost arestate în oraşul Londonderry în această dimineaţă în legătură cu violenţele orchestrate pe străzile din (cartierul) Creggan în seara morţii (ziaristei) Lyra Mckee’, a declarat comisarul de poliţie Jason Murphy, citat într-un comunicat.


Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

Arestările au avut loc după percheziţii efectuate în patru case. Suspecţii au fost plasaţi în arest preventiv şi interogaţi de către poliţie la Belfast.

Potrivit poliţiei din Irlanda de Nord, jurnalista Lyra Mckee (29 de ani) a fost rănită mortal de către un bărbat care a deschis focul asupra agenţilor de poliţie în timpul unei intervenţii în cartierul catolic Creggan din Londonderry, un oraş situat la frontiera cu Republica Irlanda.

Doi tineri şi o femeie fuseseră anterior reţinuţi în cadrul anchetei în cazul acestei crime, dar ulterior au fost eliberaţi.

Un grup disident republican, Noua IRA, şi-a recunoscut responsabilitatea la 23 aprilie în cazul morţii tinerei ziariste într-o declaraţie făcută cotidianului The Irish News, argumentând că ea ‘stătea lângă forţele inamice’ , referindu-se la forţele poliţiei. Gruparea a prezentat ‘scuze sincere şi depline’ rudelor acesteia.

Moartea sa a readus în memorie perioada ‘Tulburărilor’ care au afectat provincia britanică Irlanda de Nord timp de trei decenii.

Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

Violenţele dintre republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialistii unionişti (protestanţi), apărători ai menţinerii în cadrul Regatului Unit, s-au soldat cu aproape 3.500 de morţi, încheindu-se prin Acordul din Vinerea Mare în 1998. Acest acord a impus retragerea forţelor britanice şi dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Dar republicanii disidenţi, care luptă pentru reunificarea Irlandei, inclusiv pe calea violenţei, rămân activi, ca Noua IRA, creată în 2012.